Tris vakarus truksiančioje vaizdo įrašų peržiūroje teatro gerbėjams bus pristatyti penki spektakliai, vienaip ar kitaip palikę ryškų pėdsaką formuojant nepriklausomo OKT teatro veidą.

Jau šeštadienio vakarą ciklą pradės prancūzų dramaturgo Bernard-Marie Coltes „Roberto Zucco“ peržiūra. Tai spektaklis, dienos šviesą išvydęs teatro įkūrimo išvakarėse bei suformulavęs tolimesnes jo veiklos gaires.

Spektaklis "Shopping and Fucking"

„Roberto Zucco“ tapo aiškia naujo teatro pradžia. Tai jau visiškai OKT teatras. Visų pirma, tai buvo persikėlimas į dabartį. Po premjeros mums tapo visiškai aišku ką toliau darysime“, - kalbėdamas apie teatro pradžią prisimena Oskaras Koršunovas.

Spektaklyje savo ryškiausią vaidmenį sukūrė šviesaus atminimo aktorius Saulius Mykolaitis.

„Sauliui Mykolaičiui Roberto Zucco vaidmuo buvo labai svarbus. Ieškojau aktoriaus, kuris galėtų būti maksimaliai tikras, o Saulius visada toks buvo. Reikėjo aktoriaus, kuris nevaidindamas būtų Zucco“, - aktorių prisimena režisierius.

Šeštadienį publikos lauks pirmasis oficialiai jau įkurto teatro spektaklis Marko Ravenhillo „Shopping and Fucking“, savu laiku nepalikęs nei vieno abejingo žiūrovo.

„Tik įkūrę nepriklausomą teatrą skelbėme aiškią poziciją: teatras turi ne virti savo teatriniame puode, o sąveikauti su tuo, kas vyksta gyvenime. Tuo metu pasaulyje įvyko tam tikras proveržis, kurio atgarsiai buvo juntami ir teatre. Atėjo naujos, aršios dramaturgijos banga, labai tikusi OKT pasaulėjautai. „Shopping and Fucking“ buvo grynas tokio naujojo realizmo teatre pavyzdys: aštrus, aktualus, socialus ir politiškas“, - apie kontraversiškai įvertintą spektaklį pasakoja režisierius Oskaras Koršunovas.
Spektaklis "Oidipas"

Sekmadienio vakarą pradės vokiečių dramaturgo Mariuso von Mayenburgo „Parazitai“, paties režisieriaus įvardinamas kaip vienas svarbiausių spektaklių tiek jam pačiam, tiek aktoriams. Beje, čia vieną paskutinių savo vaidmenų sukūrė legendinis lietuvių aktorius Laimonas Noreika.

„Parazitai“ man buvo vienas asmeniškiausių spektaklių. Sunku buvo jį kurti, nes neišvengiamai atsiverdavo skaudžios asmeninės patirtys. Spektaklis buvo sunkus tiek mums, tiek žiūrovams. Tai vienas radikaliausių mūsų teatro pastatymų“, - teigia Oskaras Koršunovas.
Spektaklis "Parazitai"

Iš karto po „Parazitų“ žiūrovams bus pristatytas brolių Presniakovų „Vaidinant auką“. Tai spektaklis, stilistika artimas miuziklui. Jame skamba garsiojo Miklukho McLareno muzika bei aktorių atliekamos dainos. Beje, dabar jau galime išduoti paslaptį, jog garsusis Miklukho McLarenas iš tiesų yra Gintaras Sodeika.

„Nors tai buvo posovietinės tikrovės satyra, vienas komiškiausių OKT repertuaro spektaklių, tačiau jis turėjo ir rimtąjį klodą, tapusį tiltu į „Hamletą“, - spektaklį pagal brolių Presniakovų pjesę prisimena režisierius.

Pirmadienį – šiuolaikiškai interpretuojamos Antikos vakaras. Dar kartą prisiminsime prieš dešimtmetį pastatytą Sofoklio „Oidipą karalių“. Tai vienas didžiausių ir reikšmingiausių OKT pastatymų, kurį buvo įmanoma įgyvendinti tik bendradarbiaujant su svarbiausiais Europos festivaliais. Žiūrovai galės pamatyti monumentalią ir grakščią Jūratės Paulėkaitės scenografiją bei nepakartojamą Dainiaus Gavenonio vaidmenį. Čia, be jau minėto Laimono Noreikos, vaidmenis sukūrė tokie aktoriai, kaip Regimantas Adomaitis, Jūratė Onaitytė, Rimgaudas Karvelis, Gediminas Girdvainis, Viktoras Šinkariukas.

„Svarbiausias uždavinys kuriant „Oidipą karalių“ buvo pasiekti, kad Oidipo istorija būtų ne kažkada įvykusi vieno konkretaus žmogaus istorija, bet taptų nuolat vykstančia kiekvieno iš mūsų istorija. Kas yra tas šiandieninis Oidipas? Tai bet kuris iš mūsų“, - teigia Oskaras Koršunovas.

Gegužės 13 dieną, antradienį, prasideda pagrindinė OKT/Vilniaus miesto teatro festivalio programa. Jos metu bus pristatyti visi šiuo metu repertuare esantys režisieriaus Oskaro Koršunovo spektakliai. Simboliška, jog festivalį pradės vienas iš pirmojo sezono spektaklių Williamo Shakespeare’o „Vasarvidžio nakties sapnas“, o užbaigs – penkioliktojo sezono premjera Antono Čechovo „Žuvėdra“.

Festivalio metu žiūrovų lauks susitikimai su režisieriumi bei aktoriais. Sulaukus didelio susidomėjimo iš užsienio, visi spektakliai bus rodomi su vertimu į anglų kalbą.

„Šis festivalis mums yra didelė šventė. Nevalstybiniam teatrui, gimusiam spontaniškai bei sąlygotam laiko pokyčių ir didelių socialinių pasikeitimų, penkiolika metų yra labai daug. Juolab, jog visą laiką sugebėjome būti repertuariniu teatru. Niekada negyvenome nuo projekto iki projekto ar nuo festivalio iki festivalio. Turėjome repertuarą , kurį sąmoningai ir nuosekliai vystėme“, - džiaugiasi teatro meno vadovas ir vienas jo įkūrėjų Oskaras Koršunovas.

OKT/Vilniaus miesto teatro 15 metų festivalio programa:

Bernard-Marie Coltes ROBERTO ZUCCO
Markas Ravenhillas SHOPPING AND FUCKING
Gegužės 10 d., 18 val., OKT Studijoje
Spektaklių video peržiūra (pristatys režisierius Oskaras Koršunovas)

Marius von Mayenburgas PARAZITAI
Broliai Presniakovai VAIDINANT AUKĄ
Gegužės 11 d., 18 val., OKT Studijoje
Spektaklių video peržiūra (pristatys režisierius Oskaras Koršunovas)

Sophocles OIDIPAS KARALIUS
Gegužės 12 d., 18 val., OKT Studijoje
Spektaklių video peržiūra (pristatys režisierius Oskaras Koršunovas)

Williamas Shakespeare`as VASARVIDŽIO NAKTIES SAPNAS
Rež. Oskaras Koršunovas
Gegužės 13 d., 19 val., Teatro arenoje

Williamas Shakespeare`as ĮSTABIOJI IR GRAUDŽIOJI ROMEO IR DŽULJETOS ISTORIJA
Rež. Oskaras Koršunovas
Gegužės 14 d., 19 val., Teatro arenoje

Williamas Shakespeare`as HAMLETAS
Rež. Oskaras Koršunovas
Gegužės 15 d., 19 val., Teatro arenoje

Marius von Mayenburgas UGNIES VEIDAS
Rež. Oskaras Koršunovas
Gegužės 16 d., 19 val., Menų spaustuvėje

Williamas Shakespeare`as MIRANDA
Rež. Oskaras Koršunovas
Gegužės 17 d., 19 val., Menų spaustuvėje

Maksimas Gorkis DUGNE
Rež. Oskaras Koršunovas
Gegužės 18 d., 17 ir 19 val., OKT Studijoje

Samuelis Beckettas PASKUTINĖ KREPO JUOSTA
Rež. Oskaras Koršunovas
Gegužės 19 d., 19 val., OKT Studijoje

Antonas Čechovas ŽUVĖDRA
Rež. Oskaras Koršunovas
Gegužės 20 d., 19 val., OKT Studijoje

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją