Anot O. Koršunovo, šios pjesės istorijos modelis labai artimas ne tik Lietuvai, bet ir kaimyninėms šalims. Rygoje „Išvarymo“ premjera įvyks sausio pradžioje. Sėkmingos spektaklio gastrolės Varšuvoje įkvėpė inscenizuoti pjesę ir Lenkijos teatro scenoje.

„Kai latviai pamatė spektaklį Vilniuje, suprato, kad pjesė yra tokia pat aktuali ir jų tautai. Todėl paprašė manęs pastatyti identišką spektaklį Latvijoje. Tik Benas į Londoną važiuos ne iš Vilniaus, bet iš Rygos. O Vandalas kalbės ne apie Nemuną ar Puntuką, bet apie Ventspilį“, - pasakojo režisierius.
Spektaklio "Išvarymas“ užkulisiai

Ar latviškajame „Išvaryme“ bus tiek pat daug keiksmažodžių latvių ar rusų kalbomis?

„Latviai galbūt rusiškai keikiasi mažiau, nei lietuviai. Todėl gal ir aktoriai mažiau keiksis. Bet nei M. Ivaškevičius, nei aš neinspiravome tiek daug keiksmažodžių, - pasakoja kūrėjas. - Rašant pjesę Marius buvo nuvažiavęs į Londoną pabendrauti su emigrantais, fiksuoti jų istorijų. Spektaklis parašytas pagal tikrus įvykius, todėl atspindi neišgalvotas emigrantų asmenines istorijas. Dramaturgas įsigilino ne tik į jų sielas, bet ir į kalbos manieras. Patys aktoriai kažką atsinešė iš savo asmeninės patirties. Todėl ir slengas, kuris yra „Išvaryme“, organiškai prigijo, nes tokia kalba egzistuoja realioje terpėje. Mes nei padauginome, nei atėmėme. Spektaklis į sceną atnešė tikrą gyvenimą. Su „Išvarymu“ atėjo daug personažų ir žmonių iš gatvės, kurių nebuvo Nacionalinio dramos teatro scenoje. “
Spektaklis "Išvarymas" (T.Lukšio/BFL nuotr.)

Lietuvoje „Išvarymas“ pelnė daugybę apdovanojimų ir sulaukė didžiulio ažiotažo. Pjesės aktualumas įkvėpė režisierių pagalvoti ir apie istorijos tęsinį.

„Lietuvoje jis turi neįtikėtiną populiarumą. Statant spektaklį buvo prognozuojama visko. Esą penkių valandų spektaklis nesusilauks žiūrovų, bet prognozės nepasitvirtino. Tai yra anšlaginis spektaklis. Ne gana to, jis tik ilgėja dėl talentingų ir fantastiškų aktorių improvizacijų, - pastebi O. Koršunovas. - Todėl aš labai rimtai galvoju pastatyti spektaklio tęsinį - „Išvarymą 2”.
Spektaklio "Išvarymas“ užkulisiai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)