O. Judakova parodoje pristato gerokai papildytą fotografijų kolekciją apie lietuviams mažai pažįstamą Altajaus kraštą. Tai fotografinė istorija, įkvėpta jai artimo krašto grožio, kalnų mistikos, paremta menininkės dienoraštiniais pasakojimais.

Menininkė įkvėptai pasakoja apie šį kraštą ir saitus su juo: „Altajus... Retas išgirdęs šį pavadinimą, perklaus, kas tai ir kur tai. Turtingą gamtos grožiu, istorija, autentišku gyvenimo būdu kraštą žino keliautojai ir kalnų mylėtojai. Žino tremtiniai. Žino einantieji dvasiniu keliu. Neramieji keliautojai tame pasaulio pakraštyje ieškojo mistinės Šambalos ir sniego žmogaus. Plačiai žinomas Altajaus vaistingų žolių, šaknų ir medaus stiprumas.

Likimui lėmus mane su ta tolima ir nuostabia šalimi sieja tiesioginis ryšys. Altajus man savas, nes ten gimiau. Tai kas kad užtruko trisdešimt suvirš metų, kol savo akimis pamačiau tai, ką dauguma žmonių pažįsta nuo mažens – gimtinę. Ten ir dabar kalnuose gyvena mano tėvas“, – pasakoja menininkė.

Ir savas, ir tolimas kraštas. Altajus

„Altajus tolimas. Nes Lietuvą ir Altajų skiria krūva pinigų, vizos, kilometrai, geopolitinės situacijos pasaulyje ir milijonas smulkių darbų, kasdienių reikalų ir rūpesčių. Bet štai ką galiu pasakyti: ruošiantis šiai parodai, staiga nutolo ir prašapo bet kokios svajoti ir keliauti trukdančios situacijos, ir staiga taip užsimaniau į Altajų: į tuos kalnus, į tą taigą, į tas dykynes, kur užmynus ant laukinio čiobrelio oras pakvimpa laukiniu visų prarastų aukso amžių aromatu. Visai kaip vilkas, kurį kiek bemaitink...“

O. Judakova gimė 1972 metais. Užaugo Lietuvoje, baigė Tytuvėnų vidurinę mokyklą, taikomąją grafiką studijavo Kauno kolegijos J. Vienožinskio menų fakultete, vėliau VDA Kauno dailės institute, kur įgijo menų bakalauro laipsnį.

Ir savas, ir tolimas kraštas. Altajus

2003-2012 metais gyveno ir kūrė Niujorke, vėliau su šeima grįžo į Lietuvą. Šiuo metu ji yra Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus narė, gyvena ir kuria Vepriuose, Ukmergės rajone.

Pastaraisiais metais grafikė eksponuoja ir fotografijos parodas. „Ir savas, ir tolimas kraštas. Altajus“ M. ir K. Petrauskų lietuvių muzikos istorijos muziejuje veiks iki rugpjūčio 31 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)