Bokštą Vienoje vaizduojančią akvarelę Amsterdame įsikūrusiam institutui padovanojo viena moteris, bet jos tapatybė neatskleidžiama, pranešė dienraštis „De Volkskrant“.

„Ši moteris nenorėjo paveikslo laikyti savo namuose, o du Nyderlandų aukcionų organizatoriai atsisakė jį parduoti“, – rašoma dienraštyje.

Paveikslas padovanotas anksčiau šiais metais.

NIOD buvo įsteigtas iškart po Antrojo pasaulinio karo, kad sukurtų nacionalinį archyvą iš dokumentų, susijusių su 1940–1945 metais nacių vykdyta Nyderlandų okupacija.

Neįvardytos moters tėvas šį paveikslą nusipirko sendaikčių turgelyje už „75 centus ir tik grįžęs namo suprato, kad jis pasirašytas „A. Hitlerio“, pranešė dienraštis.

„Po ne vieną mėnesį trukusio autentiškumo nustatymo proceso (…) padaryta išvada: tai Adolfo Hitlerio ranka pieštas originalas“, – sakoma NIOD pranešime.

„Nuo 1909 iki 1913 metų Hitleris užsidirbdavo prekiaudamas savo tapytomis atvirutėmis“, – rašoma pranešime.

Kaip teigiama, būsimasis diktatorius nutapė 2–3 tūkst. atviručių. Kiek žinoma, jų iki šiol yra išlikę apie 800.

Perėmęs paveikslą savo žinion NIOD neleido jam patekti į atvirą rinką, teigė instituto direktorius Frankas van Vree.

„Nenoriu nuskambėti globėjiškai, bet gerai, kad toks daiktas nebus parduodamas kokiame nors nacių relikvijų aukcione“, – dienraščiui „De Volkskrant“ tvirtino jis.

Nyderlandai buvo nacių okupuoti apie penkerius metus. Per tą laiką daugiau kaip 100 tūkst. šalies žydų buvo išvežti į mirties stovyklas, tokias kaip Aušvico ir Siboboro, ir buvo ten nužudyti.

Didžioji dalis A. Hitlerio meno kūrinių dabar yra privačiose kolekcijose Austrijoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje ir JAV.

Amerikiečių kariuomenė tebeturi keturis darbus, kuriuos konfiskavo karo metais, pranešė „De Volkskrant“.

Nei NIOD, nei ekspertams apie jokius kitus Nyderlanduose galbūt esančius A. Hitlerio darbus nėra žinoma, pridūrė dienraštis.