Rašytojos ir komiksų kūrėjos italės Paolos Barbato romanas „Paskutinis svečias“ stebina, baugina ir vilioja.

Turtingos garbaus amžiaus ponios Adaldžizos Grizenti mirtis notarui Flavijui Aragonai sukėlė netikėtų rūpesčių. Kadangi senoji dama nepaliko testamento, į jos turtus nusitaikę paveldėtojai nusprendė, kad notaras apsigyvens jos namuose ir aprašys kiekvieną daiktą.

Norėdamas kuo greičiau susidoroti su užduotimi Flavijus į pagalbą pasitelkia savo asistentę Leticiją. Atvykę į vilą atokiame Italijos užkampyje jie kimba į darbą. Atrodė, kad tai bus įprasta, nesudėtinga, nors ir nuobodoka užduotis. Tačiau Leticijai nuojauta kužda, kad name vyksta keisti dalykai. Rūsyje šmėkštelėjusi mėlyna švieselė, keistas jos kalės Zoros elgesys ir tarp ponios daiktų rasti rožiniai mergaitės akinukai įsiūbuoja Leticijos vaizduotę ir prikelia seniai nuslopintą jos paranojiškos asmenybės dalį – Mediną.

Iš kur senyvos, vaikų neturėjusios ir su giminaičiais nebendravusios moters namuose atsirado šie daiktai? Kokios kraupios paslaptys slypi senovinės vilos užkaboriuose? Kodėl name taip dažnai dingsta elektra, o kartu ir kai kurie daiktai?

Paskutinis svečias

„Perskaičiusi dar ilgai galvojau, ką aš čia skaičiau, nes buvo ir baisu, ir įdomu, ir labai didelė intriga“, – prisipažino V. Maksvytė.

Pasak jos, P. Barbato, Italijoje labai žinoma autorė, garsėja tuo, kad sugeba sukurti trilerį su daug elementų: nuo siaubo, šiurpo, smalsumo, kas bus toliau ir netgi iki tam tikros meilės linijos.

„Bet turiu pasakyti, kad tai ne siaubo knyga, o labai geras, labai rimtai sukaltas psichologinis trileris. Tad tikrai tiks jų mėgėjams, kurie neišsigąs to lengvo šiurpo“, – kalbėjo ji.

Karsten Dusse „Dėmesingo įsisąmoninimo vadovas žudikui“, didžiulio populiarumo Vokietijoje sulaukusi knyga, bestselerių sąrašo nepaliko ilgus mėnesius, pagal ją netgi rengiamasi kurti filmą.

„Autorius K. Dusse pats yra baudžiamosios teisės advokatas, Vokietijoje žinomas televizijos laidų vedėjas, apdovanotas už gerą komiko vaidmenį, komizmo prieskonį savo vedamose laidose – visa tai rasime ir čia. Tai tokia knyga, kurioje suplakamas geras kokteilis iš detektyvo, psichologinio romano, ir iš tų šiais laikais populiarių saviugdos, asmenybės augimo knygų“, – pasakojo V. Maksvytė.

Dėmesingo įsisąmoninimo vadovas žudikui

„Štai šios knygos pagrindinis veikėjas, baudžiamosios teisės advokatas vis sulaukia iš žmonos priekaištų, kad per mažai dėmesio skiria šeimai, paniręs į darbus, sako, jam reikia palankyti kokius nors kursus. Na, ir jis palanko kursus pas dėmesingo įsisavinimo koučerį – daug jo minčių rasime knygoje. Ir po kursų jo gyvenimas iš tikrųjų pasikeičia, bet ne visai tokia linkme, kokia tikėtasi. Aišku, jis įgyja daugiau ramybės, pagerėja santykiai su žmona, atsiranda daugiau erdvės ir laiko būti su vaiku, bet kažkaip kartu jo bagažinėje atsiranda ir lavonas“, – juokėsi V. Maksvytė, taip pat atskleidama, kad jau netrukus pasirodys nauja knyga su tais pačiais veikėjais, „Mano vidinis vaikas – žudikas“.

Stepheno Kingo pristatyti tikrai niekam nereikia. Rašytojo gerbėjus nudžiugins jo knyga „Institucija“, kuri tyrinėja vaikų galias ir jų atsparumą blogiui.

Ramiame Mineapolio priemiestyje su tėvais gyvenantis dvylikametis Lukas Elisas nuo mažų dienų žino, kad yra išskirtinis vaikas. Jis apdovanotas unikaliomis protinėmis savybėmis, genijaus potencialu, dėl jo varžosi geriausi šalies universitetai. Tačiau vieną naktį į Luko namus įsibrauna nežinomi žmonės. Jie šaltakraujiškai nužudo jo tėvus, o apsvaigintą Luką išsiveža juodu automobiliu.

Kitą rytą Lukas pabunda Institucijoje: kambaryje, labai panašiame į jo paties, tik be lango. Kituose kambariuose gyvena ypatingais talentais – telepatija ir telekineze – pasižymintys vaikai. Ir visi jie čia atsidūrė taip pat kaip ir Lukas – ne savo noru.

Šioje keistoje vietoje vaikų laukia nuožmūs ir negailestingi išbandymai. Čia nėra vietos gailesčiui, užuojautai ar sąžinės priekaištams. Iki šiol dar niekas nėra ištrūkęs iš Institucijos.

Institucija

„Kuo mane pačią sužavėjo, kad nors tų siaubo elementų esama, šį kartą Stephenas Kingas pasirodo ir kaip labai geras psichologijos žinovas. Na, jis dažnai tai daro, bet čia tai vėl labai matoma“, – sakė V. Maksvytė.

Camilla Läckberg ir Henrikas Fexeus yra žinomi švedų autoriai, kurie šįkart nusprendė sujungti jėgas ir parašė knygą „Dėžė“.

Ši knyga labiausiai pradžiugins Jo Nesbø ir televizijos serialo „Mentalistas“ gerbėjus. Kupina geriausių Skandinavijos trilerių tradicijų, „Dėžė“ yra pirmoji būsimos trilogijos apie policijos detektyvės Minos ir mentalisto Vincento darbą dalis.

Dėžė

Kai Stokholme aptinkama auka – kardais subadyta moteris dėžėje, pirmoji policininkai sutrinka. Ar tai žiauri žmogžudystė, ar tiesiog nepavykęs iliuzionisto pasirodymas? Bylą tirianti policininkė iš specialiosios grupės Mina Dabiri į pagalbą pasitelkia mentalistą Vincentą Valderį, puikiai šifruojantį ir kūno kalbą. Bendromis jėgomis ėmę tirti nusikaltimą netrukus išsiaiškina apie dar vieną, kuris taip pat primena nesėkmingą pasirodymą cirke. Šįkart atrodo, kad auka žuvo, dantimis gaudydama kulką. Trečioji žmogžudystė nepalieka abejonių, kad bus ir ketvirta.

Tiek Mina, tiek Vincentas yra tikri savo srities profesionalai, tačiau bendravimas su žmonėmis nėra stiprioji abiejų pusė. Nepadeda ir tai, kad kiekvienas turi tamsių asmeninių paslapčių. Pamažu ima aiškėti, kad būtent Vincento praeitis keistai siejasi su dabar tiriamais nusikaltimais. Prasideda įtampos ir baimės kupinos lenktynės su laiku, siekiant sugauti žudiką ir užkirsti kelią Stokholmą imančiam kaustyti siaubui.

Henrikas Fexeus – žinomas švedų mentalistas, kūno kalbos specialistas, knygų autorius ir televizijos laidų vedėjas. Jis yra parašęs 12 knygų, visame pasaulyje jų parduota daugiau nei 1,2 milijono egzempliorių 35 kalbomis. Nemažai išleista ir lietuviškai: „Persikrauk! Išmok laiku sustoti“, „Nuostabus protas. Išsamus asmenybės tobulinimo kursas“, „Minčių skaitymo menas“ ir kt.

Camilla Läckberg – viena sėkmingiausių Švedijos rašytojų. Jos knygų išversta į daugiau nei 40 kalbų, išleista daugiau nei 60-yje šalių, parduota daugiau nei 30 milijonų kopijų tiražu.

„Puslapis po puslapio narpliojama, daug stiprių įžvalgų, duomenų apie šiuolaikinius tyrimus, labai įdomūs, stiprūs abu veikėjai“, – komentavo V. Maksvytė, prisipažindama pati nekantriai laukianti naujos šios serijos dalies.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją