Operą „Donoras“ kūrė jaunosios kartos menininkų komanda – tai Lietuvos televizijos projekto „Triumfo arka“ dalyvis dainininkas ir kompozitorius Jonas Sakalauskas, poetas ir vertėjas Dainius Gintalas, praeitais metais už poezijos knygą „Boa“ sulaukęs Jaunojo jotvingio premijos ir Literatūrinės skrybėlės prizo, Kultūros ministerijos premijos nominantas režisierius Albertas Vidžiūnas, scenografė Simona Biekšaitė.

Pasak pranešimo spaudai, pagrindinius vaidmenis operoje kurs simpatiškasis „Triumfo arkos“ dalyvis bosas-baritonas Eugenijus Chrebtovas bei žaviosios jaunosios kartos dainininkės Ona Kolobovaitė ir Agnė Sabulytė. Taip pat operoje dalyvaus jungtinis NOA choras ir orkestras, kuriam diriguos operos kompozitorius Jonas Sakalauskas.

Opera „Donoras“, anot libreto autoriaus D. Gintalo, gimė kaip atsakas į kūrybinės grupės norą prisiliesti prie netikėtų ir socialiai nepatogių temų, tokių kaip orgija ir ŽIV, kurios pačios operos kontekste tampa labai neįprastos ir aštrios. Šiame kūrinyje atsigręžiama į moderniuosius kūniškus ritualus ir siekį grįžti prie pirmykščių ar netradicinių seksualinio bendravimo formų.

Šiuo atveju – tai Lietuvoje pakankamai išpopuliarėję vadinamieji svingerių vakarėliai, arba tiesiog slaptosios orgijos. Operos centrine figūra tampa optimizmo kupinas verslininkas, vedęs ir šiltus jausmus savo žmonai jaučiantis vyras. Tačiau jį apvaldžiusi slapta aistra – trokšdamas praplėsti savo pojūčių lauką, jis drauge su savo bičiule gydytoja pasiduoda orgijos traukai ir jos „terapijai“.

Kita vertus, šis vyriškis atlieka ir kilnią misiją – jis kraujo donoras. Bet netikėtai iš kraujo perpylimo centro pasiekia kraupi žinia – jis ŽIV nešiotojas. Na o siaubingą tiesą sužinojusi žmona, groteskiškai užima savo vyro-donoro vietą – ji privalo duoti kraują, kad išsiaiškintų, ar pati nėra infekuota.

Nepriklausoma kūrybinė grupė „Operomanija” nutarė operą pristatyti drauge su Kraujo donorystės centru, su kuriuo ėmė bendradarbiauti dėl vienijančio motyvo – kraujo donorystės.

Sausio 22 d. 12 h. Lietuvos Rusų dramos teatre vyks „Operomanijos“ spaudos konferencija, kurioje bus pristatyta šios kūrybinės grupės veikla: opera „Donoras“, Trumpametražių operų festivalis NOA bei kiti 2009-ųjų metų projektai. Po spaudos konferencijos nuo 13 h. visi norintieji, globojami Kraujo donorystės centro darbuotojų, galės duoti kraują. O visi tą dieną paaukoję savo kraujo, už savo kilnią misiją gaus kvietimus į operą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją