Festivalis baigėsi, bet atgarsiai sklinda toliau

Per šešiolika gyvavimo metų „Naujasis Baltijos šokis“ tapo neatsiejama Vilniaus kultūrinio gyvenimo dalimi ir kasmet Lietuvos visuomenei suteikia galimybę pažinti šalies ir pasaulines šokio tendencijas. Lietuvos šokio informacijos centro ir „Vilniaus festivalių“ organizuojamame renginyje šįmet publika išvydo daugiau negu 20 įvairaus žanro bei formato šokio spektaklių ir improvizuotų pasirodymų, kuriuos pristatė kūrėjai iš Vokietijos, Prancūzijos, Danijos, Norvegijos, Rusijos, Latvijos, Estijos ir Lietuvos.

Festivalį stebėjo ne tik šokio mėgėjai iš Lietuvos ir festivalio dalyviai, bet ir apie 30 svečių iš visų Skandinavijos ir Baltijos valstybių, Rusijos, Baltarusijos. Antroje festivalio pusėje vyko ir Šiaurės bei Baltijos šalių šokio tinklo „Keðja“ vykdomojo komiteto posėdžiai – tuo būdu „Keðja“ simboliškai sugrįžo į renginį, kuriame 2008 prasidėjo oficiali šio tinklo, vėliau visame regione išjudinusio daugybę itin svarbių šokio projektų ir mažesnių tinklų, istorija.

Šįmet šokio mėgėjams pristatyta ir kaip reta išsami edukacinė bei šokio filmų programa, festivalis kėlėsi ir į netikėtas erdves – dalis „Naujojo Baltijos šokio“ renginių vyko prekybos centre „Europa“, o prancūzai „Compagnie Retouramont“ šoko ir ant Šiuolaikinio meno centro fasado.

Nors „Naujasis Baltijos šokis“ jau baigėsi, festivalio atgarsiai dar kurį laiką sklis įvairiose kultūrinėse erdvėse ir žiniasklaidoje. Menų spaustuvės Infotekoje iki pat gegužės 31 d. bus galima susipažinti su tikros šokio pasaulio žvaigždės Williamo Forsythe'o skaitmeniniais šokio projektais „Improvizacinės technologijos“ ir „Sinchroniniai objektai“, o Lietuvos kultūrinę spaudą užplūdo antrą kartą rengiamo kritinio rašymo apie šokį projekto „Ne[w]kritika“ dalyvių apžvalgos ir recenzijos. Savo apžvalgininkių recenzijas iš festivalio Vilniuje toliau spausdina ir Latvijos internetinis šokio žurnalas.

Šokio mėnuo tik įpusėjo

O šokio mėnuo – tęsiasi toliau. Rytoj, gegužės 11 d., Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos Šokio teatre įvyks Baleto skyriaus mokinių kompozicijų vakaras. Tai naujas dalykas Lietuvos šokio istorijoje: šios prestižinės menų mokyklos mokiniai skatinami ne tik patys kurti choreografiją – jų darbai pristatomi ir viešai.

Jau visai netrukus, gegužės 17–20 d., Menų spaustuvėje įvyks penktasis Tarptautinis šiuolaikinio šokio festivalis vaikams ir jaunimui „Dansema“. Festivalio rengėjai – Šokio teatras „Dansema“ ir choreografė Birutė Banevičiūtė – tiki, kad suprasti judesį ir pamilti šiuolaikinį šokį galima pradėti mokytis nuo pat mažumės, stebint specialiai jauniesiems žiūrovams sukurtus šokio spektaklius. Festivalio metu bus pristatyti šiuolaikinio šokio spektakliai bei renginiai skirti būtent vaikų ir jaunimo auditorijai.

Šokio mėnesį birželio 3 d. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre vainikuos šio teatro baleto šokėjų choreografinių miniatiūrų vakaras „Kūrybinis impulsas“ – taip pat pirmasis tokio pobūdžio projektas, kai trupės šokėjai skatinami kurti ir viešai pristatyti savo choreografinius ieškojimus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)