Plutone įrengtoje kosminėje bazėje gyvena ir dirba keturi astronautai. Jie toli nuo Žemės. O Žemė jų gyvenimo laiku toli nuo tokios, kokią pažįstame. Mažas akmuo kosmose, knibždėte knibždėjęs gyvybe, dabar vos betinkamas gyventi. Todėl visi, kurie gali sau tai leisti, ieško kur išsikraustyti.

Plutoną tyrinėjanti komanda čia laikinai. Jie atlieka misiją panašią į daugybę kitų, kitose Žemei artimose planetose. Jai pasibaigus atskris erdvėlaivis ir juos visus pargabens į Žemę. Tačiau ryšys su gimtąja planeta sutrinka, o išgelbėti turintis erdvėlaivis vis neatskrenda. Plutone įstrigę veikėjai mėgina ramintis kaip kas išmano: užsiimdami kasdiene veikla, eidami tyrinėti Plutoną, švilpaudami kaip paukščiai, klausydamiesi tylos. Tačiau nerimas negailestingai graužiasi pro išorinį ramumą ir pamažu užpildo erdvę, sąmones, santykius. Galiausiai ima trūkinėti ne tik ryšys, bet ir laikas, savęs ir aplinkos suvokimas. Augant nežiniai ir įtampai misijos komandai telieka laukti išgelbėjimo arba mirties.

Spektaklio kūrėjai klausia, kaip mūsų santykis su kitais priklauso nuo mūsų žinojimo apie mums likusį laiką? O jeigu laikrodžiai – sugedę? Kada mes pasijaučiame izoliuoti, kaip sukuriame aplinkybes, kuriose kiti izoliuoti pasijaučia kiti?

„Šioje pjesėje kalbu apie atmintį ir namus. Nors veiksmas vyksta kosmose, ši pjesė nėra mokslinė fantastika. Tai yra santykių drama, kuri vyksta kosmose. Aš galėjau pjesės veiksmą perkelti po vandeniu, į dykumą ar arktį. Tačiau būtent Plutoną visi įvardintų kaip labiausiai nuo namų nutolusią vietą, – sakė pjesės autorius A. McDowallas. – Rašydamas visuomet stengiuosi suprasti ne kaip dalykai atrodo realybėje, o kokį jausmą jie sukelia. Jeigu rašyčiau apie pačio mylimiausio žmogaus praradimą, manau, kad tai sukeltų tokius jausmus, lyg atsidūrus kitoje planetoje.“

Spektaklyje vaidmenis kuria Marija Petravičiūtė, Greta Grinevičiūtė, Simonas Dovidauskas, Laurynas Jurgelis, Gediminas Rimeika, Vygandas Vadeiša. Kompozitorius – Andrius Šiurys. Scenografė – Bartė Liagaitė. Kostiumų dailininkė – Sandra Vasilevskaitė. Šviesų dailininkas – Julius Kuršis.

Spektaklio „Plutonas“ premjera vasario 21 ir 22, kovo 5, balandžio 5 ir 25 dienomis įvyks Lietuvos etnokosmologijos muziejuje (Kulionių km., Molėtų raj.)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)