Vilniaus kongresų rūmuose ateinantį pusmetį skambės Ludwigo van Beethoveno, Sergejaus Rachmaninovo, Cesaro Francko simfoniniai opusai, Piotro Čaikovskio, Roberto Schumanno, Maurice‘o Ravelio, Richardo Strausso, Philipo Glasso, Leonardo Bernsteino, George‘o Gershwino ir kitų iškilių kompozitorių kūriniai solistams ir simfoniniam orkestrui.

Sudėtingus ir spalvingus simfoninius kūrinius keis kameriniai ir pasirodymai šeimai, bus šventinių-proginių renginių ir reginių. Sielas virpins gražiausios operų arijos ir Kalėdinės giesmės. Bus ir intriguojančių koncertų be iš anksto skelbiamų programų. Trumpai tariant – skambės muzika „nuo baroko iki roko“. O didžiausia sezono „vinimi“ taps teatrines scenos šviesas pagaliau išvysianti Juliaus Juzeliūno opera „Žaidimas“.

Sezono atidarymas

Rugsėjo 23 dieną LVSO, diriguojamas maestro Gintaro Rinkevičiaus, pakvies į išskirtinį koncertą, kurį galima dedikuoti ne tik solisto 70-osioms gimimo metinėms, bet ir variacijų žanrui. Vienas žinomiausių Lietuvos koncertinėse scenose griežusių pasaulinio garso violončelininkų Davidas Geringas atliks romantiškąsias Ottorino Respighi, virtuoziškas P. Čaikovskio „Rokoko“ ir fantastines R. Strausso „Don Kichoto“ variacijas.

LVSO 2016–2017 metų sezonas

Pasaulinio garso solistai

Spalio 21 dieną fortepijoninės muzikos gerbėjai turės išskirtinę progą paklausyti „Grammy“ apdovanojimui nominuoto, JAV gyvenančio ir visame pasaulyje plačiai koncertuojančio bei vis dažniau į gimtąją Lietuvą užsukančio pianisto Andriaus Žlabio. Orkestrui diriguos Sankt Peterburge gimęs ir mokęsis, šiuo metu Vokietijoje reziduojantis, muzikos kritikų vadinamas „vienu lanksčiausių savo kartos dirigentų“ Danielis Raiskinas.

Išsiilgti atlikėjai

LVSO sezonas neįsivaizduojamas ir be pianisto Alexanderio Paley. Todėl gruodžio 16 dienos koncertui, kuriame pianistas atliks G. Gershwino „Žydrąją rapsodiją“, išskirtinės reklamos nereikia. Geriausia reklama šiam atlikėjui, o tiksliau tariant, energija žaižaruojančiam „duetui“ – A. Paley ir G. Rinkevičiui – visada pilnutėlė koncertų salė. Norint patekti į šį koncertą, bilietus verčiau įsigyti iš anksto.

Spalio 14 dieną orkestre svečiuosis charizmatiškasis akordeono virtuozas Martynas Levickis. Kartu su LVSO atlikėjas pakvies į muzikinę kelionę nuo Wolfgango Amadeus Mozarto klasicizmo, Camille‘io Saint-Saënso romantizmo, M. Ravelio ir Claude‘o Debussy impresionizmo iki čekų kompozitoriaus, virtinės kino filmų muzikos autoriaus (įskaitant garsiuosius „Šveiko nuotykius“) Vaclavo Trojano opusų.

LVSO 2016–2017 metų sezonas

Muzika gurmanams

Lapkričio 11 dienos koncertas „Pavelas Giunteris ir Edgaras Saksonas: Minimum / Maximum“ pakvies ir reginio, ir retai Lietuvos koncertinėse scenose skambančios muzikos išsiilgusius klausytojus. Mušamųjų instrumentų duetas iš Lietuvos ir Latvijos, taip pat LVSO, diriguojamas Briano Schembri (Malta) atliks vieno įtakingiausių pasaulyje minimalistinės muzikos kūrėjo P. Glasso (JAV) Koncertinę fantaziją dviem timpanininkams (9 timpanams) ir orkestrui, sukurtą 2000 metais. Koncerte taip pat skambės Gioachino Rossini ir C. Francko kūriniai.

Saulė Rinkevičiūtė: rudens serenados“ lapkričio 25 dieną pakvies į smuikininkės Saulės Rinkevičiūtės ir LVSO, diriguojamo G. Rinkevičiaus, koncertą. Programoje – pasaulinio garso smuikininkų Gidono Kremerio, Joshuos Bello ir Midori Goto repertuarą puošiantis L. Bernsteino kūrinys „Serenada“ smuikui, styginiams, arfai, perkusijai ir orkestrui ir ekspresyvioji, „tamsaus rusiškojo romantizmo“ kupina S. Rachmaninovo simfonija Nr. 3.

Kameriniai koncertai

Vis daugiau klausytojų sulaukia sparčiai populiarėjantys kamerinės muzikos koncertai. Lapkričio 19 dieną „jungtinės pajėgos“ atliks margaspalvę programą. Johanno Sebastiano Bacho, Samuelio Barberio, Ferenco Liszto, Hectoro Villa-Loboso, L. Bernsteino ir Rimanto Giedraičio kūrinius gros žiūrovui gerai pažįstami „Sostinės vario“ ir „Kristupo medinių pučiamųjų“ kvintetai.

LVSO 2016–2017 metų sezonas

Šventiniai koncertai

Antrąją Kalėdų dieną, gruodžio 26-ąją, „Roko baladžių“ koncerte scenoje publiką kaitins garsiausių pasaulyje roko grupių „gabalus“ atliksiantys Lietuvos roko grandai Povilas Meškėla, Česlovas Gabalis ir ištikimas roko muzikai „Soul Stealer“ vokalistas Jeronimas Milius.

Gruodžio 27 dieną LVSO, Evelina Sašenko ir J. Milius pakvies į „Gražiausios filmų muzikos“ koncertą, o gruodžio 28 dieną seserų S. Rinkevičiūtės (smuikas) ir Rūtos Buškevic (fortepijonas) suburto ansamblio „Džiazuojanti klasika“ ir LVSO atliekama klasikinė muzika nuskambės kitaip. Klasiką džiazo ritmu perteikti padės ansamblio muzikantai smuikininkas Tadas Dešukas, akordeonininkas Nerijus Bakula (akordeonas), kontrabosininkas Vytis Nivinskas ir perkusininkas Vytis Vainilaitis.

Gruodžio 29 dieną „Miuziklų vakare“ legendinių miuziklų „Operos fantomas“, „Katės“, „Jėzus Kristus superžvaigždė“ ir „Paryžiaus katedra“ ištraukas, akompanuojant LVSO, atliks publikos pamilti dainininkai E. Sašenko, Ieva Prudnikovaitė, J. Milius ir Paulius Bagdanavičius.

Gruodžio 30 dieną orkestras pakvies į teatralizuotą šventinį koncertą „J. Strausso valsų ir polkų fejerverkai“, o 2016–2017 metų sezono I pusmečio programą užbaigs du gruodžio 31 dienos Naujametiniai koncertai: „Gražiausias operų arijas“ atliks ryškiausios jaunosios operos žvaigždės sopranas Asmik Grigorian ir mecosopranas I. Prudnikovaitė, o paskutinis metų koncertas klausytojus stebins staigmenų ir šventinio šurmulio kupinu, visomis orkestro spalvomis žėrinčiu koncertu.

LVSO 2016–2017 metų sezonas

Sezono „vinis“

Gruodžio 10 diena į Lietuvos muzikinės kultūros istoriją įeis kaip vienas reikšmingiausių indėlių J. Juzeliūno atminimui. Minint šimtąsias kompozitoriaus gimimo metines scenos šviesą pagaliau išvys savo laikmetį aplenkusi J. Juzeliūno opera „Žaidimas“ (1968 m.), sukurta pagal Friedricho Dürrenmatto apysaką „Avarija“.

Operos idėja aktuali ir šiandien. Pasak muzikologo Algirdo Ambrazo, materialinių vertybių, banalių išorinių faktų pasaulyje, gresiančiame įvairiausiomis avarijomis, kūrinys verčia susimąstyti apie žmogaus sielos gelmėse vykstančius procesus ir jų netikėtus padarinius, „kai iš paprasčiausios asmenybės veido pažvelgia žmonija, o menkas įvykis netikėtai įgauna visuotinę reikšmę“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)