Pasak režisieriaus ir inscenizacijos autoriaus J. Vaitkaus, viename garsiausių F. Dostojevskio romanų "Demonai", parašytame 1871-1872 metais, yra daug sąsajų su rašytojo ankstesniais kūriniais - romanais "Nusikaltimas ir bausmė", "Idiotas", tačiau tik šiame romane taip plačiai apibendrintas požiūris į žmogaus esmę.

"Šiame kūrinyje itin atkreiptas dėmesys į žmonių vidinį pasaulį, jų emocijas, savotišką apsėstumą, dėl kurio prarandama garbė, gėda, vertybės, ryšys su gamta, su Dievu, tikėjimas savo keista galybe, mokslu arba ateizmu. Visi šie dalykai tarsi sproginėja žmoguje, o jų susidūrimai ir daro, sakytum, gimdo apsėstumo įspūdį", - sako režisierius.

Pats rašytojas yra teigęs: "Tikrai realistiška rasti žmogų žmoguje... Mane vadina psichologu: netiesa, aš tik didžiausias realistas, tai yra vaizduoju visas žmogaus sielos gilumas".

J. Vaitkaus manymu, F. Dostojevskis - pranašiškas, o jo "Demonai" - savotiška pranašystė, perspektyvos numatymas: kas laukia žmogaus, kai jis pakrinka pervertindamas savo pajėgas, mokslą, materialaus pasaulio gėrybes, vartotojišką instinktą, kai jis atsiduoda tik malonumų anatomijai.

Spektaklio scenovaizdį sukūrė dailininkė Medilė Šiaulytytė, muziką - kompozitorius Algirdas Martinaitis. Trijų dalių spektaklyje romano personažus įkūnys bemaž keturios dešimtys aktorių: Evaldas Jaras, Vytautas Rumšas, Saulius Balandis, Vaidotas Martinaitis, Šarūnas Puidokas, Algirdas Dainavičius, Rolandas Kazlas, Arūnas Sakalauskas, Dalia Michelevičiūtė, Nijolė Narmontaitė, Vytautas Grigolis ir daugelis kitų žinomų scenos meistrų.

J. Vaitkus 1998 m. Nacionaliniame dramos teatre pastatęs F. Dostojevskio "Stepančikovo dvarą". Šio teatro Mažojoje salėje rodomas Valentino Masalskio spektaklis "Nuolankioji" pagal F. Dostojevskio apsakymą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją