Pasaulio kultūriniam gyvenimui atsitiesiant po pandemijos, į koncertų sales vis drąsiau sugrįžtant žiūrovams, orkestras kviečia į Šv. Kotrynos bažnyčioje ir Vilniaus miesto Rotušėje nuskambėsiančius koncertus, kuriuose išvysime ne tik puikius solistus, bet ir turėsime išskirtinę galimybę išgirsti įvairiapusę ir skirtingiems muzikiniams skoniams patrauklią programą.

Sezono atidarymo koncerte – kompozitoriaus Algirdo Martinaičio premjera

Rugsėjo 29 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje – Didysis sezono atidarymo koncertas, kuriame suderės kompozitoriaus George‘o Bizet „Karmen“ temų charakteringumas, Edwardo Elgaro skambesio sodrumas ir Osvaldo Golijovo eksperimentinės idėjos.

Tačiau koncerto dėmesio centre – pasaulinė premjera, kurią ruošia geras orkestro bičiulis, kompozitorius Algirdas Martinaitis. Didžiajame orkestro sezono atidarymo koncerte suskambės jo Koncertas fleitai ir orkestrui, kurio solo partiją atliks fleitininkas Giedrius Gelgotas – daugelio lietuvių kompozitorių kūrinių fleitai pirmasis atlikėjas, aktyviai koncertuojantis tiek kaip solistas, tiek kaip įvairių ansamblių narys.

Šalia A. Martinaičio premjeros taip pat nuskambės François Borne / Georges Bizet Fantaisie brillante „Karmen“ temomis. Į programą įtrauktas ir vienas populiariausių britų kompozitoriaus E. Elgaro kūrinių – Introdukcija ir Allegro op. 47. Eksperimentiškumo dvasios koncertui įpūs šiuolaikinio argentiniečių kompozitoriaus O. Golijovo kompozicija „Tenebrae“. Atidarymo koncerte netrūks ne tik muzikinių premjerų, bet ir premjerinių staigmenų žiūrovams, kurie pirmieji galės įvertinti specialiai šiam „Forte“ sezonui orkestro ir profesionalių parfumerių sukurtą „Forte“ aromatą!

Naujajame sezone netruks tęstinių ir naujų projektų

Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras jau antrus metus rengia tarptautinį Šv. Kristoforo kompozitorių konkursą, kurio baigiamasis koncertas įvyks Vilniaus miesto Rotušėje spalio 19 d. Šiemet konkurse dalyvauja net 37 kompozitoriai iš įvairių pasaulio šalių, tad baigiamajame koncerte išgirsime pasaulinių kūrinių premjerų iš viso pasaulio. Be tęstinių projektų, publikai kolektyvas pristatys ir naujas programas.

Spalio 30 d. – dovana muzikos ir kino mylėtojams: drauge su Scanorama pristatoma kompozitoriaus Broniaus Kutavičiaus muzika legendiniam C. Th. Dreyer nebyliojo kino šedevrui – filmui „Žanos d‘Ark aistra“. Opusas, sukurtas dar 2009 m., tikrai nepaliks abejingų. Muziką filmui Kutavičius, šiemet minintis 90-ąsias gimimo metines, kūrė daugiau nei metus, pakviestas žymios kinotyrininkės Gražinos Arlickaitės.

Pats kompozitorius yra prisipažinęs, kad „pagauti muzikos charakterį, ritmą, nuotaikas, sulydyti į visumą, neužmušti muzikos garsais vaizdo, neprarasti sinchroniškumo – tai buvo didelė problema“.

Filmas po jo premjeros 1928 m. metais buvo uždraustas, jo kopijos naikinamos ir tik stebuklo dėka vienintelė filmo kopija surasta Oslo psichiatrinėje ligoninėje... Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras yra pirmasis šio kūrinio atlikėjas. Orkestro garbės dirigentas Donatas Katkus apie šį B. Kutavičiaus kūrinį yra sakęs: „Didžiulis šios muzikos privalumas – ji turi savarankišką vertę, savo pasaulį“.

Lapkričio 17 d. kartu su orkestru išvysime kamerinės muzikos žvaigždę iš Jungtinės Karalystės Jessicą Cale. Solistė yra tarptautinių konkursų laureatė, dainavusi diriguojant J. E. Gardineriui, P. McCreeshui, H. Christophersui ir kt., surengė rečitalius žymiausiose Anglijos koncertų salėse, o 2022 m. debiutavo Italijos La Fenice teatre. Lapkričio 17 d. koncerte „Britiški akcentai“ girdėsime B. Britteno, F. Bridge‘o ir R. V. Williamso programą balsui ir orkestrui.

Sezono programoje neužmiršta ir jaunoji klausytojų karta. Lapkričio 24 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje – su atlikėja Monikaze sukurtas elektroninės muzikos projektas „Laws of Distraction“, jau pristatytas socialinių tinklų erdvėje ir susilaukė daug dėmesio bei susidomėjimo jaunąja kūrėja. 2021 m. Monikaze tapo MAMA apdovanojimų laureate. Tad šis koncertas tai unikali proga gyvai išgirsti Elektroakustinę simfoniją po bažnyčios skliautais.

Mažiesiems klausytojams skiriami koncertai „Skambančios miško istorijos“, kuriuose galima išgirsti žinomų kompozitorių muziką, muziką iš animacinių filmukų, o istorijas kartu su orkestru pasakoja mažųjų muzikos mylėtojų jau pamėgta Musmirytė.

Artėjant didžiosioms metų šventėms – lotyniški ritmai ir gražiausios F. Sinatros dainos

Gruodžio mėnuo neišvengiamai atneša gražiausių metų švenčių laukimo nuotaikas, tad klausytojams orkestras paruošė daug pramoginės muzikos programų. Gruodžio 1 d. skambės tikra lotynų muzikos fiesta Viva Latino su Baltijos gitarų kvartetu. Gruodžio 8 d. salę užlies Astoro Piazzolos tango ritmai su soliste Ieva Prudnikovaite, kuri ne tik dainuos, bet ir vadovaus visam orkestrui! Gruodžio 22 d. – neužmirštamo Franko Sinatros dainų programa su Justinu Lapatinsku ir grupe.

Šventiniuose Naujametiniuose koncertuose išgirsime gražiausias arijas iš žinomų miuziklų ir operečių, kurias kartu su orkestru atliks jaunosios kartos solistai sopranas Eglė Stundžiaitė ir tenoras Eimantas Bešėnas.

Koncertai kituose Lietuvos miestuose ir kvapų magija

Naujojo „Forte“ sezono stiprybė – ne vien gražios muzikos kupinos spalvingos programos, bet ir išskirtinė atmosfera bei kvapų magija. Orkestras, bendradarbiaudamas su Kvapų namais, sukūrė naujojo sezono aromatą, kuris lydės orkestro koncertus.

Tai ilgas ir įdomus procesas, kuriame dalyvavo orkestro nariai ir parfumeriai iš Kvapų namų. Būtent visų dirbtuvių dėka buvo sukurtas naujas, išskirtinis sezono aromatas, atspindintis orkestrą ir „Forte“ sezoną.

Be koncertų orkestro „namuose“ – Šv. Kotrynos bažnyčioje, kolektyvas žiūrovus sukvies ir į kitas erdves Klaipėdoje, Pakruojyje, Marijampolėje, Alytuj bei kituose Lietuvos miestuose, taip pat aktyviai ruošiasi ir gastrolėms Izraelyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją