„Džiaugiuosi, manau, kad tik kvailys gali nesidžiaugti. (...) 100 tūkst. litų – tai jau gali nueiti į kioską nusipirkti ko nors. Čia jau nepasigersi taip lengvai. Bet žinoma, tie pinigai nueis mano sūnui, ne man“, - visiems dėkojo D. Banionis.

„Man yra pasakę, kad aš nevertas. Gavau pranešimą ir pasipiktinimą – už ką tau duodama, tokiam nevykėliui. Jau pora tokių skambučių gavau“, - pridūrė jis.

Aktorius Donatas Banionis buvo apdovanotas už Juozo Miltinio teatro legendos tąsą šiuolaikiniame teatre ir kine.

Aktorius Juozas Budraitis gavo premiją už kūrybą, apimančią platų kultūros lauką, už inovatorišką ir intelektualią aktorystę, atvėrusią langą į Lietuvą. Jis Žinių radijui sakė, kad premija stipriai supurto smegenis.

„Man buvo didelė staigmena. Gal ir nevertas aš tos premijos, bet komisija jau taip nusprendė, tai man buvo didelis įspūdis. (...) Premija yra supurtanti organizmą ir smegenis – imi galvoti, kaip galima save pateisinti ir padaryti dar kažką reikšmingesnio. Ta premija juk ne už užsisėdėjimą metuose, bet ir į ateitį žvelgiant (skiriama – red.)“, - Žinių radijui sakė J. Budraitis.

Rašytojas Vladas Braziūnas buvo apdovanotas už poetinius atradimus, gilinantis į lietuvių kalbos lobyną ir baltiškąją pasaulėvoką.

„Niekaip nepasijutau. Nesuvokiau ir dabar pradedu tik po trupučiuką (suvokti – red.), kai matau nuoširdžias žmonių šypsenas – tai mane pratina po truputėlį prie to džiaugsmo. (...) Čia matyt yra sąmonės savisauga, kad neperdegtų nuo labai staigaus emocijų pliūpsnio“, - kalbėjo V. Brazūnas.

Kompozitorius Giedrius Antanas Kuprevičius premiją gavo už plačią muzikinės raiškos gamą nuo miuziklo iki operos ir baleto.

„Pirmą sykį buvau pasiūlytas šiai premijai prieš 5 metus, antrą kartą – prieš 4 metus ir dabar šiemet. Daugiau buvo laukta tada, o dabar sutikau labai ramiai, stoiškai. Galiu tik pasakyti, kad ko gero ir komisija per tą laiką subrendo. (...) Man daugiau rūpi premijos autoritetas, premijos ateitis, kriterijai“,- Žinių radijui sakė G.A. Kuprevičius.

Kompozitoriui Faustui Latėnui nacionalinė premija suteikta už Lietuvos teatro skambesį, už muziką kaip visavertę teatrinio vyksmo dalyvę.

„Aš neslėpsiu, pasijutau labai džiugiai. Ši žinia tikrai buvo labai svarbi ir reikšminga mano kūrybinei biografijai ir apskritai biografijai. Šitas įvertinimas stiprina pasitikėjimą savo jėgomis ir tikrai nebus stimulas sustoti ir džiaugtis tuo laimėjimu, laurais. Atvirkščiai – kuo aktyviau darbuotis ir pateisinti jau kitais darbais šitą aukštą apdovanojimą“, - komentavo F. Latėnas.

Kino operatorius Jonas Gricius buvo įvertintas už Lietuvos kino poetikos pagrindų sukūrimą, aukščiausią vizualinę kino kultūrą, už profesinę sąžinę.

Nacionalinės premijos tradiciškai įteikiamos vasario 16-ąją.

Kasmet teikiamos ne daugiau kaip šešios Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos, kurių kiekvienos dydis – 104 tūkst. litų.