2017 m. Pekine Kinijos nacionaliniame dailės muziejuje buvo surengta paroda „Lietuvos dailė: peizažinis mąstymas“, pristačiusi Kinijos žiūrovams išskirtinius Lietuvos dailės muziejaus XX–XXI a. rinkinio kūrinius ir žymiausių šiuolaikinių Lietuvos menininkų darbus iš jų dirbtuvių bei privačių kolekcijų: tapybą, skulptūrą, piešinius, fotografiją, instaliacijas ir videomeną. Šią parodą Pekine aplankė ir Lietuvos menu domėjosi per 97 000 žiūrovų, rašoma pranešime žiniasklaidai.

2019 kovo 15 – gegužės 4 d. Vilniuje Nacionalinėje dailės galerijoje Lietuvos žiūrovams pristatoma Kinijos nacionalinio dailės muziejaus kuratorių parengta paroda „Kinų šeji: rinktiniai kūriniai iš Kinijos nacionalinio dailės muziejaus“. Šeji, kitaip laisvo potėpio menas, yra viena iš kinų meno tendencijų.

Skirtingai nei nuo Renesanso laikų tikroviškumo siekusi Europos šalių dailė, kinų dailė netobulino daiktų vaizdavimo, o labiau pabrėžė menininko vidinio pasaulio ir jo emocijų raišką. Šeji mene siekiama ne panašumo, o harmonijos tarp išorinio pasaulio ir savęs. Tai intuityvaus menininko vidinio žinojimo ir intelektinės patirties reprezentacija. Parodoje pristatomi 73 kūriniai, kuriuos sukūrė 28 įvairiomis tradicinėmis technikomis dirbantys, dailininkai. Parodos lankytojai Vilniuje turės išskirtinę galimybę išvysti šiuolaikinę kinų tapybą tušu, aliejinę tapybą, akvarelę, grafiką ir skulptūrą.

Pasak Kinijos nacionalinio dailės muziejaus direktoriaus Wu Weishan, parodoje eksponuojamuose dailės kūriniuose galima pastebėti ne tik tradicinės kinų dailės raiškos ir prasmės tęstinumą bei kaitą, bet ir klasikinės ar modernios europietiškos dailės elementų skolinimąsi ar supanašėjimą su jais: „Tai, be abejo, yra savitos menininkų pasaulėžiūros išraiška, kurioje vienodai atsispindi tiek 5000 metų senumo Kinijos civilizacijos kultūriniai pasiekimai, tiek XX a. Kinijos ir Vakarų kultūrų sąveikoje susiformavusios naujos idėjos. Tačiau dar svarbesni šiandieninės Kinijos visuomenės kultūrinėms nuostatoms yra ateities globaliame kultūriniame kontekste apmastymai, kuriuose pabrėžiama vietos tradicijų reikšmė bei užsienio kultūrų elementų asimiliacija“.

Parodą Vilniuje lydės ir speciali kartu su Kinijos nacionalinio dailės muziejaus specialistais parengta edukacinė programa. Prieš parodos atidarymą kovo 15 d. 16 val. vyks vieno iš parodos kuratorių Wei Xiangqi paskaita apie kinų šeji meną, o 18 val. parodos atidarymo metu kinų meistrai Zhou Xiaolu ir Shao Xiaofeng gyvai demonstruos šeji tapymo techniką.

Paroda organizuojama pagal dailės parodų mainų sutartį tarp Kinijos nacionalinio dailės muziejaus ir Lietuvos dailės muziejaus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)