Pirmąsyk Nacionalinės dailės galerijos didžiojoje salėje rodomas vienas kūrinys. Tai šiuolaikinio menininko Artūro Railos naujo projekto – medijų instaliacijos „Libretas Mærskui Mc-Kinney Mølleriui. Sinopsis“ – premjera Lietuvoje.

Į 40 m ilgio ir 3 m aukščio ekraną filmas projektuojamas pasitelkiant 8 sinchronizuotus projektorius. Instaliaciją užpildo Dariaus Čiutos (kuris yra ir parodos architektas) triukšmo garsynas. Pagal savo parašytą libretą tradiciniu būdu - ranka - nupiešęs 1 600 piešinių, A. Raila animavo šiuolaikybei būdingą konfliktišką socialinį įvykį viešojoje erdvėje, stebimą ir čia pat perdirbamą žiniasklaidos. „Mes pagausime akimirką ir iš jos išspausime naudos“, – choru sako filmo veikėjai fotografai.

Riba tarp „tikro įvykio“ ir jo inscenizacijos čia reliatyvi, o žiūrovas skatinamas ne tik atpažinti, bet ir analizuoti matomus veiksmus ir veikėjus. Parodą, vyksiančią iki gegužės 15 d., kuravo Lolita Jablonskienė.

Antroje parodoje „Kita epochų sankirta. Lietuvos šiuolaikinis menas iš Lietuvos dailės muziejaus kolekcijos. 1989–2007“ pristatomi per du paskutiniuosius dešimtmečius LDM įgyti ir Nacionalinės dailės galerijos nuolatinėje ekspozicijoje dar neeksponuoti XX a. pab. ir XXI a. pr. Lietuvos šiuolaikinio meno kūriniai.

Rengiant parodą, siekiama nuolatinę NDG ekspoziciją ir joje pasakojamą Lietuvos dailės istoriją pratęsti į XXI a. ir temiškai bei vizualiai sujungti šios išplėstos ekspozicijos pabaigą ir pradžią, ženklinamas skirtingų epochų sankirtų. Parodoje eksponuojami 60 dvidešimties Lietuvos menininkų kūrinių: tapyba, grafika, fotografija, skulptūra, videomenas ir instaliacijos.

Paroda veiks iki birželio 12 d.

Iliustracijoje: Artūras Raila. Uvertiūra. 2012

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją