Styginių muzika pinsis su fortepijono garsais – greta dviejų Vienos klasikų – Ludwigo van Beethoveno ir Wolfgango Amadeaus Mozarto kūrinių skambės XIX–XX a. anglų kompozitoriaus Edwardo Elgaro Fortepijoninis kvintetas a-moll.

Komplimentais verta pasitikti į Didžiąją Filharmonijos sceną išeisiančius vakaro atlikėjus. Retas Lietuvos kamerinės muzikos ansamblis gali pelnytai pasididžiuoti tokiu tvarumu ir sukaupta solidžia patirtimi, kaip Valstybinis Vilniaus kvartetas.

Penkis dešimtmečius aktyviai pulsuojanti šio kvarteto kūrybinė veikla paliko ryškų pėdsaką Lietuvos kultūriniame gyvenime. Kvartetas išplėtė raiškos priemonių skalę, ištobulino savitą interpretavimo tradiciją, stiprų ansambliškumo pojūtį ir gebėjimą įsigilinti į skirtingų epochų bei stilių muziką. Šie rafinuoti Vilniaus kvarteto bruožai lėmė geriausius įvertinimus tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Šiuo metu kvartete griežia po studijų svetur į Lietuvą dėl Vilniaus kvarteto apsisprendusi grįžti smuikininkė Dalia Kuznecovaitė ir trys žavūs vyriškiai – smuikininkas Artūras Šilalė, altininkas Girdutis Jakaitis bei violončelininkas Augustinas Vasiliauskas.

Indrė Petrauskaitė

„Komplimentų vakarą“ prie Vilniaus kvarteto prisijungsianti pianistė Indrė Petrauskaitė jau tapo nuolatine šio kvarteto kūrybinės veiklos bičiule. Solistė yra sėkmingai pasirodžiusi ir apdovanojimų pelniusi tarptautiniuose konkursuose Italijoje, Kanadoje, Latvijoje, Lietuvoje. 1999 m. ji laimėjo III vietą M. K. Čiurlionio tarptautiniame pianistų ir vargonininkų konkurse.

I. Petrauskaitė yra grojusi su įvairiais orkestrais: „London Soloists“, Londono karališkosios muzikos akademijos simfoniniu, Bacho akademijos jungtiniu jaunimo, Lietuvos nacionaliniu, Lietuvos valstybiniu simfoniniais, Lietuvos kameriniu; dalyvavo Santandero (Ispanija), „Oxford Lieder“ (Didžioji Britanija), Pažaislio ir kituose festivaliuose.

2000 m. baigusi Lietuvos muzikos ir teatro akademiją I. Petrauskaitė įstojo į Londono karališkąją muzikos akademiją (prof. Ch. Eltono kl.), ją baigė po ketverių metų ir įgijo aukščiausio laipsnio Karališkosios muzikos akademijos diplomą už ryškiausią finalinį baigimo rečitalį.

Koncerte su Vilniaus kvartetu Indrė atliks optimizmu trykštančio W. A. Mozarto Koncerto fortepijonui Nr. 12 A-dur versiją fortepijonui ir kvartetui bei E. Elgaro Fortepijoninį kvintetą. Pasak šio kūrinio premjerą prieš kone šimtą metų vertinusių recenzentų, tai – įspūdinga, lyrikos ir aistros kupina muzika.

Vilniaus kvartetas publiką dar nudžiugins L. van Beethoveno šviesios ir nerūpestingos nuotaikos Kvartetu Nr. 2 G-dur. Dėl Pirmos dalies pagrindinės temos vingraus motyvo, primenančio ceremoningą rūmų reveransą, šis L. van Beethoveno kūrinys dar vadinamas „Komplimentų kvartetu“. Tarsi grakščiu reveransu pagerbdami už langų tvyrantį margaspalvį rudenį muzikai šį vakarą ir pavadino „Komplimentų vakaru“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją