„Tai didelis žmogus. Tai žmogus, kuris gyveno ne dėl turto, ne dėl garbės, ne dėl pinigų, ne dėl intrigų, ne dėl valdžios, bet gyveno dėl idealo, meno, dvasinių dalykų, tokių žmonių labai mažai“, – BNS sakė dirigentas, muzikologas Donatas Katkus.

„Man labai gaila, tai didelė netektis mūsų kultūrai“, – teigė jis.

Jis taip pat pasakojo, kad su G. Ručyte-Landsbergiene buvo pažįstamas nuo 1964 metų, nuolat palaikė ryšį, tačiau pastaruoju metu bendravo daugiau.

„Mano gyvenime ji buvo amžina pažįstama, įvairiais laikais tai arčiau susidurdavom, tai toliau pabūdavom, bet pastaruoju metu bendravimas buvo aktyvus“, – pasakojo muzikas.

Pasak jo, G. Ručytė-Landsbergienė buvo išskirtinė asmenybė, taip pat ir profesionalė muzikoje.

„Ji buvo labai valingas ir principingas žmogus. Svarbiausia – ji buvo labai didelė idealistė. Visa tai, kas susiję su dvasine žmogaus veikla, intelektualiniais dalykais, jai buvo labai svarbu (...) Tai – žmogus, kuris koncertavo su visais geriausiais Lietuvos dainininkais“, – teigė D. Katkus.

Jis taip pat prisiminė, kad šventė G. Ručytės-Landsbergienės 90-metį, tačiau, pasak muziko, tuo metu jos sveikata jau buvo pablogėjusi.

„Ji buvo kaip mama“

Tuo metu Lietuvos dainininkė Judita Leitaitė irgi pasakojo neseniai bendravusi su G. Ručyte-Landsbergiene.

„Ji buvo nuostabus žmogus – kaip mama. Aš jai pasakydavau slapčiausius dalykus, visada mane priimdavo, suprasdavo. Pastaruoju metu gal ne tiek daug bendravau, bet ji man buvo toks pavyzdys“, – BNS sakė solistė.

„Labai nuoširdi, labai vaišinga, nepaprastai gera šeimininkė. Ji tiesiog laikė visus namus ant savo pečių“, – pasakojo J. Leitaitė.

Pastarąjį kartą jos bendravo telefonu, tačiau dainininkė gailisi, kad nepavyko apsilankyti G. Ručytės-Landsbergienės gimtadienyje.

„Ir visai neseniai bendravau. Tiesiog radau senus įrašus, darytus gal 1992 metais, tiesiog klausiau jų ir taip man patiko, aš jai paskambinau. Sakau: ponia Gražina, norėjau leist kompaktinę plokštelę, kur mes įrašėm nuostabią prancūzų muziką. Sako: tu tik, vaikeli rašyk. Ir dar pakvietė į savo gimtadienį, bet aš negalėjau atvažiuot, dabar taip gailiuosi“, – teigė J. Leitaitė.

Apie milžinišką rūpestį dainininkėmis, su kuriomis dirbo G. Ručytė-Landsbergienė, pasakojo ir muzikas D. Katkus.

„Ji labai globojo visas savo dainininkes. Ji buvo ypač šilta. Ji jas tiesiog mylėjo. Tai – žmogaus moralės ir dvasinio gyvenimo lygis, ji buvo puikus žmogus savo dainininkams, kurie irgi buvo labai puikūs“, – sakė D. Katkus.

Pirmojo po nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos vadovo Vytauto Landsbergio žmona G. Ručytė-Landsbergienė mirė antradienį eidama 91-uosius metus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)