Kaip ir kasmet jungtiniame stende muzikos leidėjai Vilniaus knygų mugės lankytojus supažindins su populiariausiais anksčiau išleistais ir ką tik pasirodžiusiais naujausiais natų bei garso įrašų leidiniais. Pastariesiems bus skirti net keturi specialūs renginiai, įtraukti į mugės kultūrinių renginių programą, truksiančią visas keturias dienas.

Pirmąją mugės dieną (vasario 23 d., ketvirtadienį, 13 val.) Rašytojų kampe / LRT studijoje radijo laidų vedėja, muzikologė Jūratė Katinaitė pakvies į pokalbį „Muzikos muziejus“ su kompozitoriumi Broniumi Kutavičiumi, dainininke Giedre Kaukaite ir MILC leidybos koordinatore Veronika Janatjeva. Pokalbio dalyviai aptars neseniai išleistas archyvinių įrašų plokšteles – tarytum skambantį muzikos muziejų, kuriame atgyja primiršti ar iki šiol neišleisti kelių dešimtmečių senumo įrašai kaip nepaprastai ryškūs ir originalūs praėjusio laiko atspindžiai.

Bičiulių dienos pokalbį pratęs Broniaus Kutavičiaus autorinės kompaktinės plokštelės „Mažasis spektaklis“ pristatymas Konferencijų salėje 5.1 (vedėja Jūratė Katinaitė), užbaigsiantis Ilgojo penktadienio (vasario 24 d. 20 val.) renginių programą. Šiemet kompozitoriui sukanka 80 metų, tad šios plokštelės pristatymo iškilmė skirta pažymėti jo jubiliejinių metų pradžią.

Plokštelėje atsigręžiama į kamerinę XX a. 8-ojo dešimtmečio kūrybą, įtvirtinusią Broniaus Kutavičiaus, kaip lietuviškojo minimalizmo pradininko, autoritetą. Trumpam sugrįžti į 8-ąjį dešimtmetį ir patirti, ką jautė ano meto klausytojai, pirmąkart įkliuvę į konceptualaus Kutavičiaus meno ritualus (pavyzdžiui, raginami įsiklausyti į žiogo čirpimą ar akmenėlių taukšėjimą) padės pristatymo metu rodomos ištraukos iš dokumentinio filmo „Žemės muzika, vėjo spalva“ (rež. Vytenis Imbrasas, 1988 m.) ir televizijos filmo „Mažasis spektaklis“ (rež. R. Smetona, 1978 m.).

Apie tai savo įspūdžiais ir patirtimis dalysis kompozitorius Bronius Kutavičius, muzikologas prof. Vytautas Landsbergis, muzikologai Austė Nakienė ir Linas Paulauskis (plokštelės bukleto tekstų autoriai), muzikos atlikėjus kalbins muzikologė Veronika Janatjeva.

Nekasdienių pasimatymų dieną (vasario 25 d., šeštadienis) kviečiame prisiminti praėjusiais metais minėtą sukaktį – 100-ąsias Mikalojaus Konstantino Čiurlionio mirties metines: 15 val. stende 5.A20 bus pristatoma kompaktinė plokštelė „Balsovaizdžiai“, dedikuota šiam lietuvių muzikos klasikui. Muzikos įrašų leidyklos „Semplice“ užsakymu sukurti „Balsovaizdžiai. Homage to MKČ“ – tai kompozitoriaus Arturo Bumšteino ir multiinstrumentininko Liudo Mockūno gyvo atlikimo metu formuojamas, šiuolaikiška raiška pulsuojantis muzikinis vyksmas, kuriame išnyra Čiurlionio chorinės muzikos harmonijos, kompozitoriaus harmonizuotų lietuvių liaudies dainų melodijų fragmentai, choro balsų tembrai, kita autentiška medžiaga.

Perkomponuota Čiurlionio kūryba gyvo pasirodymo metu taip pat papildoma elektronikos bei medinių pučiamųjų instrumentų improvizacijomis, vaizdo projekcijomis ir šviesomis. Tokia versija pirmąkart buvo parodyta Šv. Kotrynos bažnyčioje Vilniuje 2011 m. spalio 11 d. festivalyje „Vilnius Jazz“. Leidinį su šio projekto įrašu Vilniaus knygų mugėje pristatys ir su lankytojais bendraus kompanijos „Semplice“ vadovė Rūta Skudienė ir džiazo atlikėjas bei kompozitorius Liudas Mockūnas.

Visiems visų laikų lietuvių menininkams aktualią lietuvišką patarlę „neišsižadėk lazdos, terbos ir turmos“ primins paskutinę mugės dieną (vasario 26 d., sekmadienį, 15 val.) vyksiantis kompaktinės plokštelės „Ubagų karalystės monai“ („Sutaras“) pristatymas Konferencijų salėje 5.1. Pasak leidėjų, plokštelė skiriama „visiems, kas šiandien nevalgė, nežinia kur miegojo, rengėsi, ką rado ant tako, ir nežino, kas jų laukia rytoj... elgetoms, pabėgėliams, vergams, įkaitams, išvarytiems, nuskriaustiems, apgautiems, nereikalingiems... Europoje... Afrikoje... Amerikoje... elgetų karalystėje!“.

Tačiau skambančioje muzikoje veltui ieškotume „fotografinio“ elgetų gyvenimo realizmo, veikiau aptiktume „monus“ – šiuolaikines kažkada dainuoto ar groto repertuaro interpretacijas, improvizacijas. Pristatymo metu muzika ir kalbomis mugės lankytojus monys liaudiškos kapelijos „Sutaras“ muzikantai, etnologė Gražina Kadžytė ir muzikologė Zita Kelmickaitė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją