Vienišas, giliai religingas austrų kompozitorius Antonas Bruckneris (1824–1896) ilgus metus dirbo Linco katedros vargonininku, rašė religinius kūrinius ir garsėjo įspūdingomis vargonų improvizacijomis. Vargonininko pareigas jis gavo sulaukęs 31-erių. Iki tol kitaip įsivaizdavo savo pašaukimą: kaip ir jo tėvas bei senelis dirbo muzikos mokytoju, tačiau mintys apie kūrybą vis labiau nedavė ramybės. Ir štai Lince jis pasišventė ilgiems metams kompozicijos, kontrapunkto, kitų muzikos disciplinų studijoms. Tik sulaukęs 39-erių jis nusprendė, kad jau esąs pakankamai mokytas, kad galėtų imtis kūrybos. Tuo metu jis turėjo galimybę išgirsti L. van Beethoveno Devintąją simfoniją ir Richardo Wagnerio muzikinę dramą „Tristanas ir Izolda“. Abu kūriniai A. Brucknerį pakerėjo, ir jam kilo mintis pabandyti sujungti L. van Beethoveno simfoninį dramatizmą, R. Wagnerio nerimastingą, emocingą romantizmą su baroko religinės muzikos racionalumu, stabilumu. Tačiau konservatyviai ir provincialiai Linco kultūrinei bendruomenei kompozitoriaus stiliaus idėjos buvo svetimos ir nesuprantamos.

Atsistatęs po patirto nervinio išsekimo, A. Bruckneris išvyko gyventi į Vieną, gavęs imperatoriškųjų rūmų vargonininko vietą. Kompozitoriui jau buvo 44-eri. Tik tuomet jis pradėjo kurti savo religinės pasaulėjautos persmelktas simfonijas, kuriose bandė įkūnyti sumanytą stilių. Paprastas, naivus ir jautrus A. Bruckneris amžininkų buvo dažnai išjuokiamas kaip neturintis talento ir skonio, nesuprantantis muzikos kūrybos aktualijų. Išties jis buvo labai savitas kompozitorius, garsų filosofas, greta L. van Beethoveno ir Johanneso Brahmso įnešęs didžiausią indėlį į simfonijos žanro raidą. Jis – devynių simfonijų autorius, o jei priskaitytume pirmuosius simfoninius kūrinius, kurių pats neįtraukė į numeraciją, susidarytų vienuolika.

A. Brucknerio simfonijos dažnai vadinamos „garsų katedromis“. Aštuntoji yra pati didingiausia „katedra“ iš devynių. Kaip ir daugeliui didžiųjų katedrų, Aštuntajai simfonijai prireikė nemažai laiko, kol ji įgavo tokį pavidalą, kokį žinome šiandien. A. Bruckneris ją pradėjo kurti 1884 m., kai Leipcige įvyko triumfuojanti Septintosios simfonijos premjera – pirmoji, kuri išties susilaukė sėkmės ir grąžino kompozitoriui pasitikėjimą savo pašaukimu. O jam tuomet jau buvo 60 metų... Aštuntoji buvo baigta po trejų metų. Paskutiniame puslapyje, šalia užbaigimo datos, A. Bruckneris užrašė „Aleliuja!“. Tada jis nusiuntė partitūrą dirigentui Hermannui Leviui, kurį pagarbiai vadino „mano meno tėvu“ (nors H. Levis buvo 15 metų jaunesnis už A. Brucknerį). „Tiesiog negaliu apsakyti savo susijaudinimo, kai pagalvoju, kad kūrinys bus atliktas Jums meistriškai diriguojant“, – rašė jis.

Tačiau, kad ir kaip entuziastingai H. Levis vertino Septintąją simfoniją, naujasis kūrinys jį suglumino ir jis atsisakė jį diriguoti. A. Brucknerį sugniuždė H. Levio atsisakymas, tačiau nurijęs nuoskaudą jis ėmė taisyti partitūrą. Kitame laiške A. Bruckneris rašė: „Man tikrai turėtų būti gėda dėl savęs... Koks idiotas! Ji jau pradeda atrodyti visai kitaip...“ Antroji simfonijos redakcija trumpesnė, proporcijos pakoreguotos A. Bruckneriui būdingu architektūriniu tikslumu. Orkestruotė ir harmonija turtingesnė ir rafinuotesnė. Tačiau ryškiausias abiejų redakcijų skirtumas yra tas, kad antroji yra gerokai tamsesnė, niūresnė, fatališkesnė nei pirmoji.

Daugelio A. Brucknerio pirmųjų dalių tempas neskubrus, o šioje jaučiama skuba, nerimastingumas, tarsi biblinis priminimas: „Dulkė esi ir į dulkę pavirsi“. Antrosios dalies Skerco muzika veržiasi tarsi gaivališka gyvybė. Trečiojoje dalyje Adagio kompozitorius panaudojo arfas, iki tol tikinęs, kad „tikroje simfonijoje nėra vietos arfai“, o štai šįkart jam prireikė „nežemiškų dalykų“. Šioje dalyje skamba melancholiškas motyvas „saulė man šalta... Aš visur svetimas“ iš Franzo Schuberto dainos „Klajūnas“ bei užuomina į vagnerišką Tristano ir Izoldos meilės duetą. A. Bruckneris neva teigęs, kad ši muzika jam gimė, „kai pažvelgiau merginai į akis“. Vienatvė ir seksualinis neišsipildymas A. Bruckneriui buvo visą gyvenimą trukusi trauma. Didingas, išplėtotas finalas suteikia dieviško atsivėrimo patirtį.

Simfonijos premjera įvyko 1892 m. Vienos „Musikverein“ salėje, diriguojant Hansui Richteriui. Savo naujausią „katedrą“ A. Bruckneris dedikavo imperatoriui Pranciškui Juozapui I. Tai buvo antras tikras kompozitoriaus triumfas po Septintosios simfonijos. Devintoji liko nebaigta.

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro gimtadienio koncertas, kuriame skambės A. Brucknerio Aštuntoji simfonija, įvyks 2023 m. vasario 1 d. 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Dirigentas maestro Gintaras Rinkevičius. Apie A. Brucknerio Aštuntąją simfoniją prieš koncertą, 18.15–18.45 val., Lietuvos nacionalinės filharmonijos antro fojė plačiau pasakos muzikologė Jūratė Katinatė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją