Už šio garsaus kvarteto koncerto bilietus surinktos lėšos bus skirtos kovai su viena klastingiausių ligų - tuberkulioze. Anot „Saulės smilčių“ fondo steigėjos Marijos Dubickienės, už šias lėšas numatyta įrengti muzikines palatas tuberkulioze sergančių vaikų ligoninėse ir sanatorijose.

Pasaulio sveikatos organizacijos ataskaitose Lietuva minima tarp 27 pasaulio valstybių, kur vaistams atspari tuberkuliozė yra grėsmingai paplitusi. Sparčiai daugėja šia liga sergančių vaikų. Ir didėja sergančiųjų vaistams atsparia tuberkulioze. Ši ligos forma sudaro 11 procentų visų naujai diagnozuotų atvejų.

„Tuberkuliozė yra globali sveikatos problema. Ligos bakterijos nepaiso valstybių sienų“, - spaudos konferencijoje sakė JAV ambasados viešųjų ryšių skyriaus vadovas Jon Berger. Pasak jo, JAV vyriausybė bei JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras penkerius metus dirbo ir išleido beveik pusę milijono JAV dolerių padėdama Lietuvos nacionalinei tuberkuliozės ligoninei parengti standartinį, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) protokolų reikalavimais pagrįstą vaistams atsparios tuberkuliozės tyrimą.

JAV padedant Lietuva parengė paraišką dalyvauti PSO Green Light programoje ir įrengė informacinį Stop TB centrą. Šiomis priemonėmis siekiama sudaryti sąlygas ligoniams užbaigti nustatytą gydymo kursą, gauti visą būtiną pagalbą. JAV ambasada ir ateityje pasirengusi Lietuvai padėti. Šį pavasarį JAV ambasados kvietimu į Lietuvą trims mėnesiams atvyks ekspertė iš JAV. Ji padės mūsų specialistams tobulinti kovos su tuberkulioze strategijas.

Anot medikų, viena didžiausių problemų yra ta, kad liga klastinga, aiškių jos požymių ligonis ilgai nejaučia ir net nesuvokia, kad neišsigydęs jis yra pavojingas aplinkiniams. Atvira tuberkulioze susirgęs ir neišsigydęs, nepasveikęs žmogus užkrečia aplinkinius, bendraudamas buityje, parduotuvėje, visuomeniniame transporte. Ši liga vienodai pavojinga visiems visuomenės sluoksniams – turtingiems ir vargšams. Ypač jautrūs užkratui vaikai. Anot gydytojos, Kauno klinikinės ligoninės vaikų ligų skyriaus vedėjos Dalios Steponavičienės, pastebima tendencija, kad šia liga serga vaikai iš vadinamųjų gerų šeimų, kur visi sveiki. Užkratą vaikas „pasigauna“ iš aplinkos. Gydymas trunka ilgai. Vaikas kelis mėnesius turi praleisti ligoninėje.

Kad praskaidrintų besigydančių vaikų dienas, labdaros ir paramos fondas „Saulės smiltys“ pasitelkė muziką ir meną. Iš labdaros lėšų suremontuoja, meniškais piešiniais išdekoruoja palatas, padovanoja medicininės įrangos, knygų ir kompiuterių. Kauno klinikinėje ligoninėje jau įrengtos 8 žaismingos palatos. Kiekviena skirtinga. „Aš matau, kaip nušvinta vaiko veidukas įžengus į gražią palatą su spalvotu drugeliu ar medžiu ant sienos...“, - sakė D.Steponavičienė. Be to, menininkai vykdo projektą „Kultūros ir menų terapija“, tai yra organizuoja ligoniukams kūrybišką laisvalaikį.

Šiemet fondas „Saulės smiltys“užsibrėžė tikslą vaikų ligoninėse ir sanatorijose įrengti muzikines palatas arba muzikos zonas, kur laisvu nuo gydymo procedūrų metu vaikai galėtų klausytis klasikinės muzikos kūrinių. „Muzika nepakeičia gydymo, bet nuskaidrina sielą, suteikia optimizmo ir taip padeda sveikti“, - teigė „Culture Live“ direktorius Darius Mažintas. Muzika neleidžia užgesti gyvenimo džiaugsmo kibirkštėlei.

Fondas „Saulės smiltys“ pasiryžęs remti ne tik Vilniaus ar Kauno, bet ir Šiaulių, Panevėžio, Klaipėdos ligoninių tuberkuliozės (pulmanologijos) skyrius ir filialus bei vaikų sanatorijas. Vienos muzikinės palatos remontas ir įrengimas kainuoja apie 20 tūkst. litų.

Anot M. Dubickienės, didelė problema, kad mūsų visuomenė apie tuberkuliozę – išgydomą, bet klastingą ir pavojingą ligą turi menką supratimą, labai mažai žinių. Jos manymu, būtina nuo mažens, nuo mokyklos šviesti visuomenę, kad jaunoji karta užaugtų jau pasirengusi šios ligos prevencijai. Fondas, pasitelkęs savanorius, vykdo ir švietėjišką misiją. Spaudos konferencijos dalyviai buvo vienos nuomonės – pažaboti tuberkuliozės plitimą galima tik sutelktomis žinybų ir visuomeninių organizacijų bei visuomenės pastangomis. Medikams talkina menininkai, nes menas, muzika taip pat nepaiso valstybių sienų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją