Vabalninko bažnyčios, kurioje K. Vasiliauskas buvo pakrikštytas ir aukojo pirmąsias šv. Mišias, šventoriuje pašventintas Trirankio Šv. Kazimiero iš Vilniaus arkikatedros bazilikos Šv. Kazimiero koplyčios atvaizdas. Šiam Lietuvos globėjui monsinjoras dažnai melsdavosi.

Šv. Kazimiero atvaizdas, preciziškai nulipdytas rankomis, išlietas iš bronzos, vėliau padengtas paladžiu ir paauksuotas, buvo įtvirtintas rankomis nutašytame granito luitą.

Sumanymo autorius skulptorius Jonas Gencevičius yra sukūręs ir K. Vasiliauskui skirtą riedulį Vilniuje prie Šv. Rapolo bažnyčios esančiame monsinjoro vardu pavadintame skvere, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Šv. Kazimiero stela, skirta monsinjoro Kazimiero Vasiliausko atminimui (Jono Gencevičiaus nuotr.)

Stela pastatyta UAB „Foksita“, UAB „Litvalda“, UAB „Sakuona“, VšĮ „TN-Racing“, pirmosios Vyriausybės, Kultūros ministerijos, Biržų rajono savivaldybės ir daugelio monsinjorą pažinojusių žmonių lėšomis.

Idėjos sumanytoja ir įgyvendintoja Ramunė Sakalauskaitė, iniciatyvinės grupės: kunigai Ričardas Doveika ir Gintaras Petronis, literatūrologė prof. Viktorija Daujotytė, literatūros kritikas Valentinas Sventickas ir renginių vedėja Aldona Daučiūnienė.

Monsinjoras K. Vasiliauskas buvo politinis kalinys ir tremtinys, pirmasis atkurtos Vilniaus arkikatedros bazilikos klebonas ir ilgametis jos vadovas, Vilniaus garbės pilietis.

Dvasininkas atlaikė sunkiausius gyvenimo išbandymus, pralenkė laiką ir iki šiol išlieka nesuvaidintos atjautos bei žmogiškumo simboliu ir tiltu, jungiančiu skirtingus pasaulius.

Savo gyvenimu jis liudijo dorovinį ir moralinį atsparumą, tvirtą pasaulėžiūrą, tarnystę Dievui, Tėvynei ir jos žmonėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją