Renginys, kurį finansuoja Kultūros ministerija ir Tautinių mažumų departamentas, vyks nemokamai, tad kviečiami visi norintys. Meninė instaliacija sukurta remiantis neseniai Lietuvoje pristatytos Natalijos Gancarz parašytos ir Dianos Karpowicz iliustruotos knygos „Esu Karolis“ siužetu. Joje pasakojama apie romų gyvenimą Auschwitz-Birkenau nacių koncentracijos stovykloje mažo romų berniuko akimis. Jau šį trečiadienį Lietuvos romai kviečia į šios knygos ekranizacijos-instaliacijos premjerą MO muziejuje (vaidina aktorius Marius Jampolskis).

„Esu Karolis“ (originalus pavadinimas „Mietek na wojnie“) – tai vaiko, labiausiai norėjusio išgyventi karą, istorija. Pagrindinis herojus pasakoja apie savo kasdienybę – skausmą, išsiskyrimą, liūdesį ir apie tai, kad net koncentracijos stovyklos sąlygomis vaikai lieka vaikais – net ir čia jie ieško nuotykių ir žaidžia.

Auchwitz II-Birkenau stovykloje vokiečių įsteigta vadinamoji čigonų šeimų stovykla (Zigeunerfamilienlager) buvo likviduota 1944-ųjų naktį iš rugpjūčio 2 į 3 d. Dujų kamerose tuomet buvo nužudyti beveik 3 tūkstančiai paskutinių romų stovyklos kalinių: vaikų, moterų ir vyrų. Iš viso Auschwitz-Birkenau stovykloje kalėjo apie 23 tūkstančiai romų, deportuotų iš 14 šalių. Iš jų per 20 tūkstančių mirė nuo bado, ligų arba buvo nužudyti. Per II pasaulinį karą iš viso žuvo daugiau nei 500 tūkstančių romų.

1942 m. nacistinės Vokietijos okupuotoje Lietuvoje prasidėjo masiniai romų areštai. Sulaikyti romų kilmės asmenys buvo žudomi vietoje, gabenami į koncentracijos stovyklas arba priverstiniams darbams į Vokietiją bei Prancūziją. Manoma, kad tuo laikotarpiu Lietuvoje nužudyta per 500 romų, arba maždaug kas trečias šios bendruomenės atstovas. Yra žinoma, kad naciai ir vietos talkininkai žudydavo klajojančias romų šeimas tiesiog sutiktas kelyje, tačiau šie nužudymai paprastai dokumentuojami nebuvo, todėl tokių aukų skaičius nėra žinomas.

2019 m. LR Seimas atmintinų dienų sąrašą įtraukė Romų genocido SAMUDARIPEN atminimo dieną. „Samudaripen“ romų kalba – „masinės žudynės“. Romų tautos tragedijai prisiminti rengiami minėjimai, tačiau ir rašomos knygos, kuriami filmai. Lietuvos romų bendruomenės iniciatyva 2019-aisiais buvo sukurta muzikinė pjesė „Samudaripen. Mergaitė iš vagono“, 2020-aisiais LRT sukūrė dokumentinį filmą „Juodasis paukštis. Romų genocido atmintis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją