Tačiau vos už kelių metrų - pelijančios sienos, surūdijusios gelžbetonio perdangos. „Ne tik pačios pastato sienos, ką dar gal kaip nors būtų galima sutvarkyti, bet – svarbiausia – yra saugyklos“, – LTV naujienų tarnybai sako Vytautas Gudaitis, Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius.

Bibliotekos saugyklose iki šiol laikyta milijonu knygų daugiau nei leista. Tad pradėjo linkti lentynos.

Dėl šalia vykstančių statybų, intensyvaus transporto eismo tunelyje vis labiau skyla bibliotekos sienos. Specialistams nustačius, kad pastatas - avarinės būklės, dalį knygų darbuotojai jau išvežė.

Biblioteka paskelbė konkursą rekonstrukcijai. Po trejus metus truksiančio remonto labiausia turėtų pagerėti vaikų skyriaus sąlygos - planuojama jį dvigubai išplėsti.

Įsisukus remontui, vaikų skaitykla bus iškelta į greta bibliotekos esantį pastatą. Keisis ir kitų skaityklų darbas.

Anot V. Gudaičio, dirbs tik viena skaitykla. Daugiausia – dabartinė humanitarinių mokslų skaitykla, kuri yra priestate, dirbs lituanistikos skaitykla, taip pat veiks rankraščių skyrius.

Remontą tikimasi pradėti po trijų mėnesių. Statybininkai turės sutvirtinti pamatus, keisti laikančiąsias konstrukcijas, stogą. Didžiosiose skaityklose ketinama įrengti balkonus, daugelyje skaitymo vietų pastatyti kompiuterius.