„M. Szumowska – vienas ryškiausių šiuolaikinio Lenkijos ir Europos kino balsų, drąsiai ir nuosekliai kalbančių apie visuomenės sąrangą, iki šių dienų persmelktą patriarchalinio žvilgsnio ir tamsumui tarnaujančių prietarų. Tarptautiniai kino pasaulio profesionalų įvertinimai, lydėję režisierę nuo jos kūrybinės biografijos pradžios, tik patvirtina jos gebėjimą įtaigiai analizuoti galios struktūras, pavojingai įsismelkusias į mūsų kasdienį gyvenimą vertybes teigiančių instancijų pavidalu“, – pranešime žiniasklaidai teigė festivalio įkūrėja ir meno vadovė Gražina Arlickaitė.

Pagrindinė filmo veikėja Sela gimė alternatyvioje religinėje bendruomenėje, kurią sudaro tik moterys ir mergaitės, paklūstančios vieninteliam vyrui, Piemeniui. Už ypatingą religingumą Selai leidžiama dalyvauti šventame rituale, kurio metu ji išgyvena šokiruojančią patirtį. Po šio nutikimo ją pradeda persekioti keistos vizijos, verčiančios abejoti ne tik aplinkine tikrove, bet ir viskuo, ko ją ir jos seses mokė Piemuo.

Režisierė prisipažįsta, kad vienam pagrindinių – Piemens – vaidmeniui neatsitiktinai pasirinko fantastiniame seriale „Sostų karai“ išgarsėjusį olandų aktorių Michielį Huismaną.

„Rinkdama medžiagą filmui, peržiūrėjau daugybę dokumentinių filmų apie religines bendruomenes. Jose dominavo vyrai, apsupti keliasdešimties moterų. Likau pritrenkta, nes daugelis jų net nebuvo patrauklūs. Nusprendžiau, kad mano filmo veikėjas bus išvaizdus. Norėjau, kad paskui jį sekančios moterys turėtų bent tokį pasiteisinimą“, – atskleidė M. Szumowska.

Malgorzatos Szumowskos „Nešventas avinėlis“ – nuo liepos 31 d. Lietuvos kino teatruose. Filmą platina Europos šalių kino forumas „Scanorama“.

Filmo „Nešventas avinėlis“ kadras

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)