Išgelbėjo milijoninis finansavimas

Vila pastatyta pastatyta XIX amžiaus pabaigoje, apie 1898 metus, ir laikoma viena iš pirmųjų grafų Tiškevičių šeimos vilų. Čia kadaise įkurtas muzikinis „Anapilio“ klubas buvo vienas iš populiariausių senosios architektūros statinių visame Lietuvos pajūryje. Tačiau medinė nekilnojamojo kultūros paveldo vertybė turės ir keletą modernių naujovių.
„Anapilio“ vila prieš rekonstrukciją

Palangos istorinei vilai „Anapilis“ restauruoti ir pritaikyti visuomenės poreikiams lėšos skirtos iš Europos ekonominės erdvės finansinių mechanizmų paramos.

Projekto koordinatorė Renata Bertužytė DELFI portalui pasakojo, kad šio fondo parama buvo vienintelė viltis daug metų merdėjusiam „Anapiliui“ prikelti. Kitų metų vasarą grafų Tiškevičių vila jau turėtų būti baigta ir pradėtas kurti Palangos miesto muziejus.

Kaip sakė Palangos kurorto muziejaus direktorius Jūratis Liachovičius, idėja mieste įkurti muziejų buvo plėtojama šimtą metų, tačiau tik dabar ji pagaliau bus įgyvendinta. Tačiau muziejaus įkurtuves turbūt teks atidėti 2017 metams.

„Pastato pridavimas yra viena, o įrengti jame muziejų, sunešti ir ekspozicijoms paruošti eksponatus, yra visai kas kita“, - paaiškino jis.

Darbų vadovas Valdemaras Montvydas DELFI pasakojo, kad iki žiemos planuojama pabaigti visą pastato fasadą. Per žiemą ir pavasarį įrengti vidų.

Šiuo metu tvarkomas vilos eksterjeras, stogas, konstrukcinė ir puošybinė cokolinė dalis, atnaujintas mūras, nuimtas uždažytas paviršius ir paliktos autentiškos keramikinės plytos, įdėti nauji langai, pakeistos supuvusios lentos. Pagal autentišką vaizdą atkurti nauji fasado ornamentai.
Pagal autentišką vaizdą atkurti nauji fasado ornamentai

Įrenginėja liftą

Anot darbų vadovo, pastato eksterjeras nesikeis. Bus netgi atkurti lauko balkonai, kurie prieš daug metų buvo nugriauti. Tačiau pastato viduje bus šis tas naujo.

Grafų Tiškevičių laikus menančioje medinėje viloje pagal galiojančius įstatymus turės būti įrengtas liftas, pritaikytas neįgaliesiems.

„Išplanavimas keisis labai neženkliai. Pagal įstatymus turėjome pritaikyti patalpas ir neįgaliesiems. Todėl viloje įrenginėjame liftą“, – DELFI pasakojo darbų vadovas.
Būsimoji ekspozicijų salė

Atnaujins ir muzikinio klubo veiklą

Būsimose Palangos muziejaus patalpose, antrame aukšte veiks nuolatinė ekspozicija, kuriai sėkmingai kaupiami eksponatai. Taip pat bus įrengta laikinųjų ekspozicijų salė. Iš viso jau yra sukaupta per penkis tūkstančius eksponatų, kuriuos padėjo surinkti ir pajūrio krašto žmonės.

Palangos kurorto muziejaus direktorius J. Liachovičius pasakojo, kad pastate veiks ne tik muziejus, bet ir buvusi koncertų salė. Ji bus atgaivinta seminarams, mokymams, konferencijoms.
Naujam gyvenimui prikeliama buvusi koncertų salė

„Nenorime prarasti šio pastato auros, todėl planuojame atnaujinti muzikinio klubo veiklą. Tereikia rasti tinkamą formatą. Turime idėją rengti iš Palangos kilusių dainininkų koncertus. Tai tik pasvarstymai, bet kaip viskas susidėlios, sunku pasakyti. Tačiau neabejojame, kad ši salė vietą dabartinės Palangos kultūros kontekste tikrai atras“, - sakė J. Liachovičius.

Rekonstruojama Tiškevičių vila - DELFI galerijoje:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)