Pirmadienį sveikindama konkurso laimėtojus, DELFI komunikacijos vadovė Aistė Žilinskienė pasidžiaugė, kad tiek daug žmonių galėjo parodyti savo kūrybinius sugebėjimus, o jų atsiųstus viršelius peržiūrėjo beveik 200 tūkst. žmonių, tad darbai tikrai neliko nepastebėti.

Penkis geriausius darbus atrinko Makso Frajaus knygas leidžianti „Nieko rimto“ leidykla, į jaukią apdovanojimų ceremoniją pakvietusi ir patį autorių, o tiksliau, šiuo pseudonimu pasirašinėjančią Svetlaną Martynčik , kuri ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse populiarias knygas kuria drauge su savo vyru Igoriu.

Paklausta, kaip vertina mintį surengti knygos viršelio konkursą, kuriame galėtų dalyvauti absoliučiai visi, nepaisant išsilavinimo, amžiaus ir padėties, 30 fantasy žanro istorijų sukūrusi S. Martynčik DELFI sakė iš pradžių skeptiškai vertinusi šią mintį. Mat ankstesnė jos patirtis rodė, jog „paprastai iš to nieko neišeina, nes daugybė žmonių konkursuose nori tiesiog pasilinksminti, padalyvauti, o profesionalai juos ignoruoja“.

„Dabar noriu pasakyti, jog tai buvo kvaila nuomonė. Konkurso organizatoriai ir konkurso dalyviai mane įtikino, kad tai – nuostabu, yra tikrai puikių viršelių. Gerai, kad konkurse dalyvavo, laimėtojais tapo ir profesionalai, ir mėgėjai. Tai man didelis siurprizas“, – sakė rašytoja.

Paklausta, ar norėtų, kad ir kitų jos knygų viršeliais taptų panašaus konkurso laimėtojų darbai, Makso Frajaus vardu pasirašinėjanti moteris pripažino, kad dabar jai to norėtųsi vien todėl, kad galėtų pasižiūrėti naujų darbų.

„Tai spręs leidėjai, nes tai jų rizika, bet aš, žinoma, džiaugčiausi, jei jie tai padarytų“, – kalbėjo S. Martynčik.

Sužavėjo viešumas

Knygos viršeliui, ant kurio yra ir draugo internete DELFI ženklas, buvo sukurti 478 eskizai. Leidėjų valia, knygą puošia konkurso pirmosios vietos nugalėtojos, grafikės, knygų iliustratorės K. Norvilaitės darbas.

Kaune gimusi menininkė yra Lietuvos dailininkų sąjungos narė, išleidusi virš 30 knygų ir surengusi virš 30 parodų. DELFI ir leidyklos „Nieko rimto“ konkursui ji siuntė 9 knygos viršelio variantus. Pačiai labiausiai patiko kitas darbas, nei pasirinktas, tačiau, pasirodo, daugumai jos kolegų labiausiai patiko būtent šis.

„Smagu dalyvauti konkurse, nes gali pasižiūrėti, kaip žmonės mąsto, paskaityti komentarus, ką skaitytojai galvoja apie darbus. Aišku, susilauki ir negatyvių vertinimų, bet viešumas žavi“, – sakė K. Norvilaitė.

Pasak menininkės, svarbiausia ne tai, ar laimi – pati galimybė piešti knygos viršelį žadina kūrybiškumą.

„Gerai, kad konkurse dalyvavo ir mėgėjai, nes labai įdomu žiūrėti, kaip žmonės mąsto. Aš pati vedu grafikos kursus žmonėms, kurie neturi nieko bendro su daile ir aiškiai matau, kad kiekviename žmoguje gūdi kūrybinis pradas, kiekvienas gali kurti“, – kalbėjo grafikė.

Sužinojo, kad yra menininkas

Svarstydama apie tai, kodėl leidėjai dažnai nepasirenka jaunų autorių, leidyklos „Nieko rimto“ įkūrėja Sigutė Ach atkreipė dėmesį, jog piešti vieną piešinį ir iliustruoti visą knygą – skirtingi dalykai.

„Žmogus gali nupiešti labai gražų darbą, bet kai yra konkretus tekstas, jis nebeištveria knygos svorio. Tai – dažniausi knygų iliustravimo sunkumai“, – dalijosi dailininkė.

Tačiau rengti demokratišką knygos viršelio konkursą, kuriame galėtų dalyvauti ne tik profesionalai, bet ir masės, komisijos išskirto ir apdovanoto Andriaus Petkevičiaus žodžiais – supermintis.

„Buvo įdomu laukti, kada DELFI išpublikuos mano darbą, kokių susilauksiu komentarų. O dar smagiau savo knygos viršelį rasti tarp penkių pripažintų geriausiais“, – sakė komunikacijos projektų vadovu dirbantis Andrius.

Anot jo, kūrybinio mokymo sistema nebeprivalo būti institualizuota, jei esi kūrybingas ir tau sekasi, gali dirbti lygiai su akademinį išsilavinimą turinčiu žmogumi.

„Gal tai ir yra postmodernizmo pateisinimas: nebūtinai turi būti menininkas, kad kurtum. Ant Šiuolaikinio meno centro parašyta: „Kiekvienas menininkas, bet tik menininkas tai žino“ ir jeigu mes iki šiol to nežinojome, DELFI ir leidykla „Nieko rimto“ mums tai pasakė. Dabar žinom“, – juokėsi laisvalaikiu kūryba užsiimantis konkurso laimėtojas.

Tarp laimėtojų – penkiolikmetė kaunietė

Viena iš penkių apdovanotų autorių Jurgita Sirvydaitė DELFI sakė, jog dailė jai taip pat tik hobis. „Vilniaus Gedimino technikos universiteto magistrantūroje studijuosiu statybos inžineriją. Vaikystėje gal labiau norėjau piešti, bet mokiausi muzikos mokykloje, tad dabar piešiu tik sau“, – sakė mergina.

Apie konkursą širvintiškė sužinojo ieškodama informacijos, kada bus išleista nauja mėgstamo autoriaus Makso Frajaus knyga. „Paguglinau“ ir DELFI „išmetė“, kad vyksta konkursas. Pagalvojau, kad visai įdomu būtų išmėginti savo jėgas“, – prisiminė studentė, konkursui atsiuntusi 5 knygos viršelio variantus.

Knygos viršelio konkurse sėkmė lydėjo ir 15-metę Kauno dailės gimnazijos moksleivę Ugnę Rudinskaitę, kuri prieš siųsdama savo darbus perskaitė visas į lietuvių kalbą išverstas Makso Frajaus knygas.

„Nusprendžiau pabandyti sukurti viršelį. Pati kasdien žiūrėjau, kas kokius darbus atsiuntė, skaičiau komentarus. Kai kurie siūlymai knygos viršeliui man buvo labai gražūs ir, tiesą sakant, kiek abejojau savo jėgomis, todėl šitas pripažinimas man labai malonus“, – sakė saldžiomis DELFI dovanomis ir „Nieko rimto“ knygomis apdovanota Ugnė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją