„Visų pirma, reiktų pasidžiaugti, kad Kultūros ministerijai skyrus papildomus 1,6 mln. 2023 metams, meno sritims I kvietime buvo pridėta daugiau kaip 0,6 mln. eurų. Be šios injekcijos įtampa meno sričių konkursuose būtų daug didesnė, nes minėta suma yra analogiška visai literatūros finansavimo daliai. Greičiausiai nebūtų užtikrintas toks finansuojamų paraiškų intensyvumas, didinant atotrūkį tarp prašomos ir tarybos skiriamos sumos, siekiant finansuoti kuo didesnį kiekį projektų. Tuo tarpu dabar intensyvumo vidurkis per visas sritis yra 75 proc., vadinasi, sumanymai, į kuriuos investuojamos valstybės lėšos, galės būti įgyvendinami maždaug taip, kaip ir sumanyta. Žinoma, dėl šios priežasties, kaip ir ribotų lėšų dėsnio, rinktinis sąrašas trumpas – finansuoti 32 proc. paraiškų.

LKT finansuoti projektai pagal meno sritis

2023 m. meno sričių finansavimo konkurse įvyko pokytis, sutelkus 10 meno sričių į penkias didžiausias – literatūrą, muziką, scenos, taikomuosius ir vizualiuosius menus. Lietuvos kultūros tarybos narių susirinkimas toliau akylai stebės ir vertins naujo modelio poveikį, bet jau po I kvietimo akivaizdu, kad pavyko užtikrinti tolygesnį sričių finansinio poreikio tenkinimą. Pavyzdžiui, scenos menuose – teatras, šokis ir cirkas – anksčiau netolygumas buvo ryškus, daugiausiai atliepiant cirko ir mažiausiai teatro poreikio, siekiant paskatinti jauną meno sritį, tuo tarpu dabar pavyko pasiekti balansą, užtikrinant maždaug po 25 % kiekvienos scenos meno rūšies finansinio poreikio.

LKT paskirstytas finansavimas pagal meno sritis

Be abejo, siekti balanso tarp sričių, o juo labiau jų vidinių posričių ir rūšių nebuvo paprasta, nes ir patys pareiškėjai tam lengvai priešinosi, pavyzdžiui, tai, ką galima laikyti eksperimentine muzika – priskyrė save klasikai, dalis cirko projektų save staiga identifikavo kaip teatrą, o dailės – kaip tarpdisciplininį meną ir taip toliau“, – teigė Lietuvos kultūros tarybos pirmininkė Asta Pakarklytė.

Asta Pakarklytė

Su 2023 m. finansuotais projektais galite susipažinti čia.

2023 m. organizacijų kūrybinėms veikloms ir įvairioms visuomenės kultūrinėms patirtims Lietuvos kultūros taryba jau paskirstė daugiau kaip 13 mln. eurų valstybės lėšų arba 60 proc. viso metinio biudžeto. Didžiojo metų kvietimo metu Lietuvos kultūros taryba jau surengė 26 konkursus, kuriuose iš viso finansavo 621 paraišką: nuo mažųjų kūrybinių iniciatyvų iki metinių strateginių organizacijų programų ir didžiųjų tarptautinių festivalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją