Algimantas Aleksandravičius prisimena, jog kelis kartus jo nuotraukų ekspozicijos „Lietuvos didžiosios kunigaikštystės pilys“ ir „Lietuvos žymiausių žmonių portretai“ papuošė Vilniaus Gedimino prospektą, minint Kovo 11-ąją – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną. Autorius teigia, kad rugsėjo 13 d. surengta paroda ant medinės tvoros Vilniuje, Šnipiškėse jam ne mažiau svarbi. Kuo ypatingas šis sostinės rajonas?

„ – Netyčia užklydau pamatęs gražų jurginų darželį – panorau jį nupaveiksluoti. Įėjęs į kiemą net pritūpiau iš nuostabos… Negalėjau patikėti, kad Vilniaus centre yra tokia įdomi vieta... Ir tada pašvenčiau save važiuoti, fotografuoti pastatus, kiemus... kartais vos gali prasibrauti... o darže matai kažkas vieną gėlę augina, o kitur bulvės, burokėliai auga...“ – Algimantas Aleksandravičius pranešime žiniasklaidai prisimena, kaip gimė šios nuotraukų serijos idėja.

Algimantas Aleksandravičius

Jo užfiksuoti vaizdai atskleidžia savotišką dialogą tarp milžiniškų stiklinių dangoraižių, kurių vis aukštesnes sienas į dangų kelia besisukiojantys kranai, ir laike sustingusių senųjų medinių namų su kiemuose ant virvių išdžiaustytais skalbiniais.

„ – Unikalus kontrastas... tarsi tarp mažučių medinukų vaikšto Guliveriai... Man tie medinukai turi savyje labai daug gyvybės... Nuo 19 amžiaus kiek čia gyvenimų buvo: vaikų klyksmų, gimdymų... Medis visada mums bus artimas...“ – pasakoja Algimantas Aleksandravičiaus.

Fotomenininkas pastebi, kad žmonės čia laimingi, nepaisant to, kad turi tualetus lauke ir vandenį nešasi iš mėlynų vandens kolonėlių, atsirakinę kiekvienas savo raktu. Ir prausiasi kieme, vaikus maudo lauko vonioje, pildami jiems ant galvos vandenį. Daugelis nenori nieko keisti, nes čia turi savo žemės.

Algimanto Aleksandravičiaus paroda

„ – Čia žmonės gyvena... nėra muziejus, bet ateini kaip į muziejų... Tai reikia išsaugoti“ – sako Algimantas Aleksandravičius. Jis kartu su komanda kuria projektą „276 žingsniai link Europos“, kuriuo siekiama iš arčiau parodyti Vilniaus Skansenu arba Šanchajumi vadinamo rajono būtį. Ši apie 8 ha ploto užimanti teritorija paskelbta muziejumi po atviru dangumi ir saugoma kaip paveldas – Kultūros paveldo departamente užregistruoti 332 gyvenamieji ir ūkiniai pastatai. Taip pat įtraukta į Kultūros vertybių registrą kaip urbanistinė, architektūrinė ir etnokultūrinė vertybė.

Ši Algimanto Aleksandravičiaus nuotraukų paroda, pradėjusi savo kelionę nuo medinės tvoros, bus plačiau pristatoma visuomenei. Artimiausiu metu, rugsėjo 27 d. ekspozicija lauks lankytojų Vilniuje, Šnipiškėse, ant Šv. Rapolo bažnyčios išorinės sienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją