Kvietime nurodyta, kad bent viena paveikslo kraštinė neturi viršyti 13 centimetrų – taip ir kilo parodos pavadinimas. Parodos kuratorės Aistės Gabrielės Černiūtės įsivaizdavimu, kviestiniai autoriai tokiame formate turėtų realizuoti savo matymo ir mąstymo esenciją, esmių esmę: atskleisti labiausiai rūpimas temas.

Parodos rengėjų tikslas – pateikti stilistinę ir pasaulėžiūrinę įvairovę, ieškant žingeidaus ir išsilavinusio žiūrovo, linkusio susitikti su skirtingomis dailininkų kartomis, įvairių mokyklų įtakomis. Realizmas ir magija, daugiaveidis ekspresionizmas, intelektualus simbolizmas ir ženklus minimalizmas, abstrakcijos galia – visa tai „GODÒ galerijoje“ lankytojai galės tyrinėti visą rugsėjo mėnesį.

Parodoje dalyvauja: Lena Chvičija, Aistė Gabrielė Černiūtė, Onutė Juškienė, Kristina Norvilaitė, Rūta Katiliūtė, Henrikas Natalevičius, Vidas Poškus, Vitalija Petraitytė, Aistė Ramūnaitė, Leo Ray, Mindaugas Skudutis, Eimutis Markūnas, Eglė Velaniškytė, Aušra Vaitkūnienė, Jolanta Žalalienė.

Parodoje eksponuojamai naujausiai tapytojo Mindaugo Skudučio miniatiūrų kolekcijai įtaką padarė karas Ukrainoje. Kolekciją sudaro 23 aliejumi ant kartono sukurtos figūrinės kompozicijos. Nors autorius yra išbandęs daug technikų, tačiau pastaruoju metu grįžo prie tradicinės aliejinės tapybos.

„Man patinka, kai menininkas savo kūryba atskleidžia žmogiškos egzistencijos tragizmą, – sako autorius ir pats to siekia. – Niekada nesižavėjau abstrakcija. Mano temos yra pamatytos gatvėje, per televiziją, gimusios galvoje, daugiausia iš mano asmeninės patirties. Procesas trunka priklausomai nuo to, ką paišau. Tapyba iš natūros (peizažas, portretas) paprastai trunka neilgai, o kompozicijos su figūromis gali užtrukti mėnesius ir net metus.“
Henrikas Natalevičius. „GODÒ galerija“,  paroda Formatas’13

Menininkas Henrikas Natalevičius pasakoja, kad jo kolekcija parodoje Formatas’13 sukomplektuota iš nevienalaikių nedidelio formato darbų, atspindinčių autoriaus pastarųjų dešimtmečių ieškojimų kryptis – gilinimąsi į žvėriagyvių būtį: jų išvaizdą, bendravimą, santykius, kasdienį laiko leidimą.

„Groteskas ir ironija čia sugyvena su jiems skiriamais paprastais ir šiltais jausmais, atjauta ir susigyvenimu su jų būtimi. Svarbu ir tapybinėmis priemonėmis kuriamas judėjimo, oro, tikroviško plastinio modeliavimo pojūtis. Tai vizionieriški mišraus fantastinio-animalistinio žanro kūriniai, turintys daug bendro su žmonių gyvenimu, pasižymintys peizažo, buitinio žanro užuominomis“, – sako autorius. Anot menininko, kūryboje jam svarbu, kad kūrinys nebūtų tiesmukas, didaktiškas, vienpusis, autorius siekia, kad jaustųsi paslaptis, užuomina, kad žiūrovas būtų priverstas skaityti kūrinį ir sugalvoti savo interpretacijas.

Aliejumi ant drobės kurianti tapytoja Rūta Katiliūtė yra abstrakčių formų tyrinėtoja; išskirtinį menininkės braižą lankytojai atpažins ir autorės nedidelio formato drobėse. „Mane inspiruoja minimalizmas, – sako ji. – Visa abstrakti tapyba.“

Menotyrininkas ir menininkas Vidas Poškus savo darbų kolekcijoje prisimena Józef Naronowicz-Naroński, arba lietuviškai – Juozą Narūnavičių-Naronskį, kuris buvo septynioliktajame amžiuje Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, Biržų kunigaikščių Jonušo ir Boguslavo Radvilų aplinkoje dirbęs ir veikęs kartografas bei architektas (labiau įtvirtinimų, fortifikacijų specialistas), matematikas, turėjęs pulkininko laipsnį, parašęs ir ne vieną mokslinį veikalą apie matematiką, karo architektūrą, artileriją.
Vidas Poškus. „GODÒ galerija“,  paroda Formatas’13

„Šioje savo darbų kolekcijoje apsimetu, kad rekonstruoju neišlikusius šio universalaus mokslininko ir menininko projektus – įvairios specifikos architektūros objektus, – pasakoja autorius. – Man patinka piešinys ir tapyba. Mėgstu darbą ant popieriaus (esu įpratęs, o ir psichologiškai kažkaip su juo labiau draugauju – smagu ant jo tepti ir piešti). Strategija ir taktika paprastos – gintis, o paskui pulti. Tai yra – pradėti ir stengtis pabaigti. Vertinu tiek impulsyvų prišokimą (su amžiumi kantrybė senka vis labiau ir labiau), tiek meditatyvų „krapštymąsi“ – šis veikia it koks mezgimas. Turbūt maniškis išsilavinimas yra lėmęs, kad domina ir inspiruoja daugybė reiškinių. Aišku, Renesansas buvo pirmoji meilė.“
Nuo pat kūrybinės veiklos pradžios ištikimai klasikine aliejinės tapybos technika kurianti Eglė Velaniškytė (kaip yra sakęs A. Gudaitis, pagaliukas, kiaulės šerių pundukas jau yra teptukas – ir jokių mandrysčių) demonstruoja mažo formato paveikslus, specialiai tapytus parodai Formatas‘13. „Šios miniatiūros yra tarsi replikos ar atsisveikinimas su tema „Puota maro metu“, – sako autorė, kuri parodą šia tema pristatė 2021 metais Vilniaus dailės akademijos parodų salėse Titanikas. – Manau, atėjo laikas, kai svarbiausia akistata su pačia savimi. Kažkada sakydavau: jei neskauda – netapyk. Dabar galvoju, jei nemyli – netapyk. O gal tai vienas ir tas pats. Nežinau, ar galima vadinti stiliumi ar filosofija tiesos sakymą, tiesos paieškas, „mylėk savo artimą kaip pats save“. Tačiau mano pagrindinė kūrybos tema yra Žmogus.“
Aistė Ramūnaitė, „GODÒ galerija“,  paroda Formatas’13

Tuo tarpu menininkė Aistė Ramūnaitė savo kolekcijoje gvildena vandens formų pokyčius gamtoje, kas, anot autorės, švelniai atsiskleidžia, tapant žiemos peizažus pro langus ar trumpas išvykas: į Žaliakalnį, į Nidą. „Taip pat yra du mistiniai gyvūnai, lyg pasimetę iš šių vietovių, kurias žiūrovas turėtų atspėti“, – prasitaria menininkė. Autorės kolekcija yra sukurta aliejumi ant drobės, nors pagrindinės menininkės technikos, kaip sako ji pati, yra „visas grafikos technikų arsenalas, technikų atradimai, keitimai ir eksperimentavimas“.

Atidarymo vakarą vyks tapytojo Danieliaus Rusio muzikinis performansas.

Paroda veiks iki rugsėjo 30 d.
Parodos partneris – Molėtų dailės galerija.

Parodos lankymas nemokamas.
Galerijos adresas: Malūnų g. 6A, Vilnius.
Galerijos darbo laikas: II-V 13.00-19.00, VI 12.00-18.00

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją