Atidarant keturiolikos autorių parodą "Gyvenimo druska" dalyvavo užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, Latvijos ir Estijos ambasadų Vilniuje vadovai, "Vartų" galerijos rėmėjai ir parodos autoriai.

Lietuvai parodoje atstovauja žinomi dailininkai Vilmantas Marcinkevičius, Dovilė Norkutė, Eglė Ridikaitė, Jurga Barilaitė ir S. Vaitiekūnas, Estijai - lietuvių žiūrovams prieš metus "Vartuose" vykusioje parodoje "Akademikai Vilniuje" dalyvavę žinomi estų menininkai Kaidas Olė (Kaido Ole), Markas Metamas (Marko Maetamm) ir Janas Elkenas (Jaan Elken), šįmet papildę savo gretas dar keletu kolegų. Keturi kūrėjai pristato šiuolaikinio Latvijos meno tendencijas.

Pasak parodos kuratorės, menotyrininkės Laimos Kreivytės, ekspozicijos darbais siekiama išsiaiškinti, kas šiandien yra gyvenimo druska, be kurios gyvenimas netenka skonio. Parodoje akcentuojamos ne socialinės problemos, o asmeninis požiūris į vaizdinių visuomenės dramas - tikras ir tariamas. "Nors apvalanti, konservuojanti, gyvybines ir dvasines jėgas simbolizuojanti druska primena gyvenimo skaudulius, "Gyvenimo druska" nėra malonumo priešingybė. Parodos moto - ne moralizuoti, o provokuoti, ne gydyti, o aitrinti. Užpilti druskos ant žaizdos. Kad kiekvienas, atėjęs į parodą, pajustų skausmingą malonumą", - sako parodos kuratorė.

Šešias savaites galerijoje viešėsianti ekspozicija užima visas penkias "Vartų" galerijos sales - čia eksponuojamos didelių formatų tapybos drobės, grafikos ir fotografijos bei videomeno darbai, kuriuose konceptualiai ir plastiškai atspindimi kasdieniniai pasirinkimai.

Rinkdama praėjusių metų geriausios parodos autorių, "Vartų" galerija klausė dailininkų, menotyrininkų, žurnalistų, galerijos rėmėjų ir bendradarbių nuomonės. Pasak "Vartų" direktorės Nidos Rutkienės, įspūdingiausią autorinę parodą 2003 metais surengė nuo pat galerijos įsikūrimo joje dirbantis ir kuriantis S. Vaitiekūnas, pernai šventęs auksinį jubiliejų. Naujausias S. Vaitiekūno projektas "Chronos" - kolona iš senų laikrodžių mechanizmų - buvo vienas įspūdingiausių darbų neseniai pasibaigusioje parodoje naujajame Vilniaus savivaldybės dangoraižyje.

Apžvelgdama ateities planus, N. Rutkienė sakė Eltai, kad "Vartų" galerija šįmet keis parodų rengimo koncepciją - jų bus mažiau, bet įspūdingesnių ir ilgiau veiksiančių.

Po parodos "Gyvenimo druska" kartu su Amerikos centru Vilniuje bus rengiama JAV kūrusio menininko Sigito Staniūno darbų paroda, vėliau galerijos žiūrovams žadama pristatyti įvairių pasaulio šalių autorių sukurtus XXI amžiaus portretus. Norima atgabenti iš Portugalijos bendrą šios šalies menininko Nino Vaso ir S. Vaitiekūno iš tinklų sukurtą erdvinį objektą. Ieškoma rėmėjų ir Mongolijos dailininkų kūrybos parodai į Vilnių atvežti.

Lietuvių ir užsienio menininkų darbai bus eksponuojami ne tik galerijos erdvėse, bet ir šalia esančioje Šv. Kotrynos bažnyčioje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją