„Užupio krantinių“ galeriją laiptinėse puoš Eglės Ridikaitės, Kristinos Norvilaitės, Vaidos Keleras, Kunigundos Dineikaitės, Tomo Martišauskio, Nerijaus Baublio, Sonatos Vosyliūtės Čepukėnienės, Mariaus Skundžinsko, Mingailės Mikelėnaitės, Vitos ir Gedimino Kalinauskų, Justės Kildišytės ir Monikos Gedrimaitės darbai.

„Užupio krantinių“ projektas suskirstytas į namų laiptines, kurių kiekviena pavadinta pagal senųjų Užupio gyventojų profesijas. Kiekvienoje namo laiptinėje, kurių yra 18, atsiras skirtingi autorių darbai, atskleidžiantys to namo savastį ir skirtingas profesijas. Pavyzdžiui, Audėjų namo laiptinėje bus iškabinti tapytojos E. Ridikaitės kūrinių riboto tiražo atspaudai iš darbų ciklo „Palikimas. Babutas skarialas“, tuo metu Teatralų namo laiptinėje puikuosis keramikės Mingailės Mikelėnaitės unikalios kompozicijos iš kaukių.

Užupis man siejasi su laisve. Čia, atrodo, žmonės yra kitokie: kūrybiškesni, laisvesni, kitaip gyvena. Visda svajojau, kad nekilnojamojo turto vystytojai glaudžiau bendradarbiautų su menininkais, kurdami bendras erdves, suteikdami žmonėms galimybę mėgautis menu įvairesnėse vietose“, – sako dailininkė K. Norvilaitė, jau daug metų kurianti Užupyje.

K. Norvilaitė grafikos darbais papuoš Grafikų laiptinę, tuo tarpu Architektų laiptinėje puikuosis unikalios pašto dėžutės-nameliai, simbolizuojantys laisvę.

„Vokietijoje, pavyzdžiui, statant daugiabučius ar komercinius objektus, didelis dėmesys skiriamas erdvių apipavidalinimui. Menininkai vis dažniau pasitelkiami, siekiant įkvėpti gyvybės bendrosioms patalpoms. Viešųjų erdvių pavertimas savotiškomis meno galerijomis skatina visuomenės domėjimąsi menu ir tuo pačiu juos įtraukia“, – teigia K. Dineikaitė, Užupio „Meno inkubatoriaus“ kūrėja.

K. Dineikaitės darbai, vaizduojantys amžinąsias vertybes, magiją, šilumą, kurią spinduliuoja pats Užupis, puoš net keturias „Užupio krantinių“ laiptines. Pavyzdžiui, Astronomų laiptinėje ant sienų bus piešiamos žvaigždynų trajektorijos.

Milžinišką freską, kuri bus per visą Tapytojų laiptinės sieną, kurs tapytojas N. Baublys ir S. Vosyliūtė-Čepukėnienė. Joje ketinama atvaizduoti Užupio rajono dvasią.

„Freskoje stengsiuosi atvaizduoti tokį miestą, kuriame man pačiam teko gyventi – su bokštais, žaidžiančiais vaikais, klaidžiojančiais katinais ir nakties pakeleiviais. Šiuo metu stebime savotišką Užupio virsmą, tad savo piešinyje noriu įamžinti tai, ką pats mačiau gyvendamas šiame stebuklingame rajone“, – sako N. Baublys.

Pasak dailininko, jį sužavėjo galimybė įamžinti tam tikrus savo gyvenimo laikotarpio įspūdžius ir tuo pačiu atskleisti senąją Užupio dvasią, parodyti, kad tai yra išskirtinis rajonas, jungiantis istorinę praeitį su šiuolaikiškumu.

„MG Valda“ jau ne pirmą kartą savo vystomuose projektuose sujungia savo tiesioginę veiklą ir menininkų idėjas: praėjusiais metais Vilniaus Antakalnio rajone pristatyta žalioji erdvė su daugiafunkcinių meno kūrinių parku, o jau metų pabaigoje sostinės Senamiestyje atidarytas aukštos klasės viešbutis „Artagonist“, kuriame 16 Lietuvos menininkų viešbučio kambarius pavertė meno galerijomis. Garsių fotomenininkų darbai taip pat eksponuojami „Eglių terasų“, „Pušų terasų“, „LightHouse“ gyvenamuosiuose namuose.

„Užupis yra neatsiejamas nuo meno, kuris įsismelkęs net į namų sienas ir yra šio rajono vizitinė kortelė. Suburdami net trylika gerai žinomų menininkų unikaliam projektui – didžiausiai Lietuvoje meno galerijai laiptinėse – puoselėjame rajono dvasią bei siekiame ją papildyti“, – teigia „MG Valdos“ rinkodaros vadovė Akvilė Liaudanskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)