Liepos pradžioje į Cassis iš Lietuvos atvykęs garso menininkas A. Bumšteinas sako sako, kad būdamas toje pačioje vietoje, kurioje Jonas Mekas filmavo, įrašinėjo garsus, jaučiasi ypatingai.

„Man labai įdomu pasitelkti tuos garsus ir savo kūriniu sukurti savotišką laiko kilpą. Jonas Mekas man padovanojo dovaną – savo kiną, o aš savo kūriniu irgi norėčiau padovanoti jam dovaną, apgyvendindamas jo filmus naujame muzikiniame audinyje“.

A. Bumšteinas, bendradarbiaudamas su Nacionaliniu muzikinės kūrybos centru Marselyje, dirbs su muzikos atlikėjais iš Marselio. „Tai tarsi netiesioginis mano ir Jono Meko kūrybinis bendradarbiavimas. Nuostabu, kad tai vyksta čia ir dabar“, – priduria A. Bumšteinas.

Arturas Bumšteinas

Nuo 1971 metų Cassis miestelyje Viduržemio jūros pakrantėje veikiantis fondas „The Camargo Foundation“ vykdo tarptautinę rezidencijų programą, skirtą menininkams, tyrėjams ir mąstytojams, skatina kūrybiškumą bei eksperimentavimą. Fondą įkūrė amerikiečių menininkas ir filantropas Jerome‘as Hillas (1905–1972) – eksperimentinio kino tėvo, filmininko J. Meko bičiulis ir bendramintis. 7-8 dešimtmečiais J. Mekas dažnai svečiuodavosi šioje vietoje, čia sukūrė ne vieną filmą, žinomiausi iš jų – „Cassis“ (1966) ir „Notes for Jerome“ (1978), nufilmuoti pro „The Camargo Foundation“ langus.

J. Meko šimtmečiui skirtoje programoje Prancūzijoje numatytos filmų retrospektyvos įvairiuose šios šalies miestuose, paroda, J. Meko poezijai skirti renginiai. A. Bumšteino kūrinys „More Music for Jonas“ bus viešai pristatytas Prancūzijoje kitais metais.

Rezidencija įgyvendinta bendradarbiaujant „The Camargo Foundation“, Lietuvos kultūros atašė Prancūzijoje ir Nacionalinės muzikinės kūrybos centrui (GMEM) Marselyje. A. Bumšteino rezidenciją ir naujo darbo sukūrimą remia Prancūzijos kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros institutas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)