Sekmadienio vakarą garsiausias Rusijos teatras paskelbė, kad vietoje trijų K. Serebrenikovo režisuoto baleto „Nurejevas“ spektaklių šią savaitę žiūrovai išvys Aramo Chačaturiano baletą „Spartakas“.

Prestižinis teatras taip pat nurodė, kad vietoje režisieriaus T. Kuliabino režisuotos kompozitoriaus Gaetano Donizetti komiškos operos „Don Paskualė“ (Don Pasquale) žiūrovai šią savaitę išvys Gioachino Rossini operą „Sevilijos kirpėjas“ (Il barbiere di Siviglia).

Didysis teatras nepaaiškino spektaklių atšaukimo priežasties. Teatro atstovė Katerina Novikova naujienų agentūrai AFP pirmadienį sakė, kad neturi „oficialių“ komentarų šiuo klausimu.

Didysis teatras balandžio pradžioje dar parodė baletą „Spartakas“. Buvo pranešta, kad už jį gautos lėšos bus skirtos pagalbai Ukrainoje žuvusių Rusijos karių šeimoms.

52 metų K. Serebrenikovui kovą pagaliau buvo leista išvykti iš Rusijos, kur 2020 metais jis buvo nuteistas už Maskvos Gogolio centro teatrui skirtų lėšų grobstymą.

Menininko šalininkų teigimu, šis teismas buvo atsakas į režisieriaus kritiką prezidento Vladimiro Putino autoritariniam režimui ir homofobijai.

Praėjusį mėnesį viešėdamas Berlyne K. Serebrenikovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad jaučia „pasibaisėjimą, liūdesį, gėdą, skausmą“ dėl Rusijos karinės kampanijos provakarietiškoje Ukrainoje.

K. Serebrenikovo baletas „Nurejevas“ pasakoja apie į Vakarus pabėgusį rusų baleto legendą Rudolfą Nurejevą, kuris buvo homoseksualus. Nuogo kūno demonstravimas spektaklyje ir necenzūrinė kalba papiktino Rusijos konservatorius.

37-erių T. Kuliabinas, kuris, kaip manoma, šiuo metu yra Europoje, taip pat pasisakė prieš V. Putino sprendimą siųsti karius į Ukrainą.

Pastarosiomis savaitėmis iš Didžiojo teatro pasitraukė keletas baleto šokėjų, įskaitant teatro primabaleriną Olgą Smirnovą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją