Iš nedidelio Ukrainos kaimelio kilęs fleitininkas Dmytro Gnativas nuo pat ankstyvos vaikystės svajojo groti didelėse koncertų salėse, kad žmonės galėtų pasidžiaugti puikiu jo grojimu. Ir jam tai pavyko – prestižiniame Majamio universitete studijuojantis menininkas yra daugybės tarptautinių konkursų laureatas, koncertuojantis geriausiose salėse. Tačiau ankstų vasario 24-oios rytą Dmytro gyvenimas pasikeitė. Kremliaus režimo pradėtas karas prieš jo nepriklausomą gimtinę paskatino muziką permąstyti prioritetus. Dabar pagrindinis D. Gnativo tikslas – rinkti paramą Ukrainai ir skleisti žinią pasaulyje apie rusų agresiją prieš jo šalį. Per pastaruosius kelis mėnesius labdaros koncertuose fleitininkas surinko dešimtis tūkstančių dolerių, kuriuos perdavė Ukrainą remiančiam fondui.

Šiame kelyje Dmytro nėra vienišas – kartu su ukrainiečiu koncertus organizuoja ir juose groja vienas virtuoziškiausių jaunosios kartos Lietuvos pianistų, daugybės tarptautinių konkursų laureatas Paulius Anderssonas. Menininkai susipažino studijuodami tame pačiame universitete ir iškart susidraugavo, o prasidėjęs karas Ukrainoje juos dar labiau suartino.

„Majamyje nėra daug ukrainiečių, su kuriais galėčiau pasikalbėti, pasidalinti išgyvenimais. Tuo metu pianistas iš Lietuvos Paulius Anderssonas tapo man beveik giminaičiu. Jis taip pat jaudinosi dėl Ukrainos. Ir dėl Lietuvos, nes jūsų šalis – dar vienas iš bepročio diktatoriaus tikslų. Paulius labai mane palaikė, už ką jam esu be galo dėkingas“, – sako D. Gnativas.

Pirmasis koncertas įvyks ketvirtadienį, birželio 30 d. vėsiame Vilniaus Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje. Kitas jaunųjų talentų pasirodymas pradžiugins sekmadienį, liepos 3 d. pajūryje atostogaujančius ir į Palangos Kurhauzą užsuksiančius poilsiautojus. Abu koncertai – jubiliejinio X tarptautinio M. K. Čiurlionio muzikos festivalio renginiai, kuriuose skambės tik ukrainiečių kompozitorių kūriniai.

„Ukrainos muzika per ilgai buvo rusiškos šešėlyje. Tik dabar pasaulis pagaliau suprato, kad Ukraina – atskira, nepriklausoma valstybė su savo unikalia kultūra. Jaučiu pareigą daryti viską, kas tik įmanoma, kad mūsų muzikinis paveldas tinkamai įsilietų į pasaulinę kultūrą“, – sako paremti Ukrainą kviečiantis Dmytro Gnativas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją