Tad kovo 25 dieną Lietuvos nacionalinė filharmonija ir jos muzikantai rengia koncertą, skirtą ilgamečio bičiulio ir bendraminčio, legendinio violončelininko ir dirigento, pasaulinio garso menininko ir humanisto M. Rostropovičiaus (1927–2007) atminimui.

Su Lietuvos muzikais M. Rostropovičių siejo ypatinga draugystė. Dar 1991 m. Ispanijoje gastroliuojančiam Lietuvos kameriniam orkestrui dirigavo būtent Maestro. Tada jis inicijavo labdaros koncertą Lietuvos nepriklausomybei paremti. M. Rostropovičių pelnytai galėtume vadinti ir Vilniaus festivalio krikštatėviu – 1997 m. birželio 2 d. jo diriguojamu Lietuvos baleto spektakliu „Romeo ir Džujeta“ prasidėjo pirmasis Vilniaus festivalis.

Dar prieš emigraciją iš SSRS gana dažnai koncertavęs Vilniuje (pavyzdžiui, XX a. 8-ojo dešimtmečio pradžioje Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) scenoje dirigavo „Toską“, spektaklyje dainavo Virgilijus Noreika ir Galina Višnevskaja), Maestro į Lietuvą sugrįžo po gana ilgos pertraukos – 1993-aisiais. Tų metų spalio 2 d. LNOBT surengė koncertą su Vašingtono simfoniniu orkestru, po metų su mūsų teatro trupe – gastroles Vokietijoje.

1992 m. M. Rostropovičius buvo apdovanotas Sausio 13-osios atminimo medaliu, 1995 m. – Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi, o 2000 m. jam suteiktas Vilniaus miesto garbės piliečio titulas. Maestro iniciatyva 2003 m. Vilniuje įsteigtas jo vardu vadinamas labdaros ir paramos fondas „Pagalba Lietuvos vaikams“, kuris ne tik stipendijomis remia gabius jaunuosius atlikėjus, bet ir surinktas lėšas skiria sunkiomis ligomis sergantiems Lietuvos vaikams.

Prisimenant Maestro koncerte Filharmonijoje neatsitiktinai skambės Dmitrijaus Šostakovičiaus Pirmasis koncertas smuikui ir orkestrui bei Sergejaus Prokofjevo Penktoji simfonija. Tai kompozitoriai, kuriuos M. Rostropovičius ypač vertino, juos pažinojo, su jais draugavo ir atlikdavo jų kūrinius. Gerai žinomas Prokofjevo Penktosios simfonijos 1988 metų įrašas: Maestro tąkart dirigavo Prancūzijos nacionaliniam orkestrui.

Šio koncerto atlikėjus – Lietuvos nacionalinį simfoninį orkestrą (LNSO), solistą Sergejų Krylovą ir dirigentą Robertą Šerveniką su M. Rostropovičiumi siejo bendri darbai. S. Krylovas itin šiltai prisimena ir vertina draugystę su M. Rostropovičiumi, su juo ne kartą koncertavo. Maestro S. Krylovą įvardijo kaip vieną iš penkių geriausių pasaulio smuikininkų. O R. Šerveniko tarptautinė dirigento karjera prasidėjo 1997 metais, kai M. Rostropovičius jį pakvietė asistentu į Eviano festivalį, statant S. Prokofjevo baletą „Romeo ir Džuljeta“. Nuo 1998 m. jie drauge koncertavo žymiausiose pasaulio salėse. Nuoširdžią bendrystę su M. Rostropovičiumi atsimena ir ne vienas LNSO senbuvis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)