2005-aisiais Luvro vadovai nutarė statyti galeriją, kuri būtų skirta islamo menui. Iki šiol Luvre jis neturi atskiros erdvės. Islamo meno yra po truputį įvairiose vietose milžiniškame muziejuje, bet nuo vasaros jis bus surinktas į šią galeriją.

Pasak ekspertų, nors Luvro surinkta islamo meno kolekcija ne pati didžiausia pasaulyje, bet viena vertingiausių. Jam skirta galerija, pasak jos kūrėjų, taip pat turi priminti Rytų meną, nors burės formos stogas modernus, bet sukurtas taip, kad primintų šilko audinį.

Kūrėjai stengėsi, kad meno kūriniai būtų gerai apšviesti ir apsaugoti nuo tiesioginės saulės šviesos.

„Statinys paremtas plonais vamzdžiais, kurie laiko šydą primenančios struktūros svorį, ji lyg sklando ore, be atramų. Mums buvo didelis iššūkis parinkti joms vietą“, – sako architektas Mario Bellini.

Nauja galerija – ne ką mažesnis iššūkis Luvrui negu prieš 20 metų pastatyta daug ginčų sukėlusi piramidė, juolab kad naujas statinys pavadintas Islamo vardu.

„Mes ilgai svarstėme, kaip pavadinti Rytų meno galeriją, norėjome žodžio, kuris pasakytų viską, taigi, pasirinkome žodį Islamas iš didžiosios raidės“, – sako Luvro Islamo meno skyriaus vadovė Sophie Makariou.

Šio projekto rėmėjas yra Saudo Arabijos princas, skyręs 17 milijonų eurų. Kiti finansuotojai – Marokas, Kuveitas, Omanas ir Azerbaidžanas.

Bet muziejui reikia dar 10 milijonų eurų, kad visai baigtų galeriją, kurią planuojama atidaryti vasarą.