Lukiškių kalėjimo kieme eksponuojama Vladimiro Tseslerio plakatų paroda „Vladimir TSESLER made for Belarus“.

V. Tsesleris yra vienas žymiausių modernių Baltarusijos dailininkų ir dizainerių. Jis žinomas dėl savo plakatų, skulptūrų, spaudos dizaino, kūno piešybos meno ir kitų darbų. Jo kūriniai yra saugomi geriausių plakatų muziejuose Latvijoje, Šveicarijoje, Vokietijoje, Japonijoje, Suomijoje, SAV, Rusijoje ir netgi Luvre, geriausių 500 šimtmečio plakatų kolekcijoje.

Menininkas negalėjo likti abejingas politiniams įvykiams Baltarusijoje, tad paskutiniai jo darbai yra skirti jo šaliai. Jo protestą išreiškiantys plakatai Baltarusijoje jį pavertė kultiniu menininku. Kiekvienas jo darbas neša svarbią politinę žinutę ir išreiškia jo paties požiūrį.

Dar viena paroda pavadinta „Мяжа-Border-Sienos“. Tai – lauke esančiuose praėjimuose tarp pastatų iškabintos Baltarusijos fotografų darytos nuotraukos režimui nepaklususių baltarusių, šiuo metu gyvenančių Lietuvoje ar kitose šalyse, kartu su trumpomis jų „bylomis“, liudijančiomis, kuo jie kaltinami tėvynėje ir ką jiems teko patirti. Menininkai aiškina, kad kūrinių idėja sudaro trys dalys: juodai balta spalvos atspindi skausmą ir tragedijas, su kuriomis žmonėms teko susidurti, spalvota kūrinio dalis – dėkingumą Lietuvai ir Europos Sąjungai už pagalbą pabėgėliams ir jų integraciją, pridėti tekstai – paaiškinimas, kodėl žmonės buvo priversti palikti savo šalį.

Šio projekto autorė ir lyderė – Veronika Kviatkouskaya, kūrusi jį kartu su Sasha Varlamov. Kūrybinę grupę taip pat sudarė fotografė, kuratorė Iryna Pranovich, fotografė, iliustratorė Julia Pesenka-Hramatneva, fotografas, apšvietimo asistentas Mikalai Maminau ir už dizainą, spaudą atsakinga Ilona Tkachova.

Pastate kalėjimo viduje galima apžiūrėti Baltarusijos menininkų poros Sviatalnos Petushkovos ir Andrew Shaporo darbus: grafiką, tapybą ir instaliacijas.

Planuojama, kad ši paroda vėliau bus pristatyta kitose Vilniaus erdvėse, galbūt taip pat bus parodyta ir kitose šalyse.

Tarp parodos atidarymo svečių buvo Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, Lietuvos ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė, prof. Vytautas Landsbergis, buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Žygimantas Pavilionis su žmona ir kiti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)