Dokumentinė drama yra paremta faktiniais dokumentais ir asmeniniais aktorių pasisakymais, taip pat rašytojo, dramaturgo Mariaus Ivaškevičiaus tekstais. Projektui vadovauja režisierius Vladimiras Gurfinkelis, su aktoriais dirba baltarusių režisieriai Aleksandras Marčenka ir Aleksandras Januškevičius, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Pasak projekto vadovo V. Gurfinkelio, LRDT gimsta net ne spektaklis – tai nepaprastai tikras kolektyvinis išsisakymas, kuriame dalyvauja net keletas režisierių, tam tikras skaičius aktorių ir muzikantų. Pirmiausia jie yra žmonės, asmeniškai susiję su įvykiais Baltarusijoje, tiesioginiai jų dalyviai ir liudininkai, ir tik po to – kūrėjai, menininkai.

„Tai neįprastas spektaklis, nes norime kai ką pasakyti savo žiūrovams, visiems neabejingos širdies žmonėms, kurie sugeba užjausti kitus žmones. Norime tai išsakyti dokumentiniais tekstais ir jų pagrindu bandyti suvokti, kokia tai tauta, kurios žmonės, net ir rodydami neįtikėtiną aktyvumą ir protestuodami prieš apgaulę, nusiauna batus, kad gatvėje atsistoję ant suoliuko pamojuotų vėliava; šie žmonės renkasi į demonstracijas ir, priėję raudoną šviesoforo signalą, sustoję praleidžia mašinas. Arba daugiatūkstantinė kolona, einanti važiuojamąja kelio dalimi, neužmina ant dviračių takų... Man atrodo, tai pati nuostabiausia revoliucija pasaulyje“, – kalba V. Gurfinkelis apie demokratinį judėjimą Baltarusijoje.

Jau pirmame susitikime projekto dalyviai ne tik susipažino, bet ir šiltai bendravo, prisiminė savo draugus Baltarusijoje ir Lietuvoje, bendrus susitikimus, viešnages ir keliones drauge, o prasidėjus protesto demonstracijoms Baltarusijoje kaskart susisiekia ir vieni kitus morališkai palaiko, dvasiškai stiprina.

„Niekas negalėjome tikėtis, kad šie įvykiai išaugs į tokio masto judėjimą, malšinamą jėga. Jūs, bičiuliai baltarusiai, esate nepaprastai taikūs ir draugiški žmonės, nestokojantys puikaus humoro jausmo, išradingumo pavojaus akivaizdoje. Mes jus palaikome visa širdimi, nuoširdžiai išgyvename kartu su jumis jūsų skausmą, nerimą ir daugybę kitų jausmų“, – jaudinamai kalbėjo projekte dalyvaujantys LRDT aktoriai.

Kolegos baltarusiai tvirtino, kad Lietuvos palaikymas ir greita reakcija į įvykius demokratinei Baltarusijos visuomenei yra labai jaučiama, svarbi, įkvepianti vienytis ir kurti.

Projekto dalyviai sako esantys laimingi galėdami kurti kartu ir dėkingi LRDT už projekto idėją, kai veiksmas kuriamas remiantis realiais faktais ir meniniu išsisakymu savo vardu ir savo balsu apie tai, kaip išgyvenami įvykiai Baltarusijoje. „Todėl sugalvojome labai neįprastą žanrą, kuriame siejasi meninė, dokumentinė ir visiškai asmeninė dalys, kitaip tariant žodžio, dokumento ir meno sąjunga“, – sako projekto vadovas.

Projekte „Kvėpuojame drauge“ dalyvauja devyni Baltarusijos menininkai ir šeši LRDT aktoriai – Aleksandra Metalnikova, Jevgenija Gladij, Jevgenija Rusakova, Dmitrij Denisiuk, Artur Svorobovič, Andrius Darela.

Dokumentinės dramos premjera numatoma gruodžio mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)