Vos prieš kelias dienas Kultūros ministerijai buvo pateikta 2018 metų teatro veiklos programa.

Kasmetiniai solistų apdovanojimai, anksčiau vadinti „Operos švyturiais“, taip pat bus teikiami. Geriausi 2017-ųjų operos ir baleto atlikėjai paaiškės sausio 20 dieną prieš spektaklį „Kapulečiai ir Montekiai“.

Pirmasis 2018-ųjų pusmetis bus gausus įvykių, susijusių su valstybės šimtmečio jubiliejumi. Vasario 16-ąją rengiamas lietuvių kompozitorių kūrinių koncertas „Gloria Lietuvai“.

Maždaug tuo metu turėtų paaiškėti ir naujojo LNOBT teatro vadovo personalija.

Kovą laukiama didžiausios šio sezono staigmenos – operos „Post Futurum“, skiriamos valstybės 100-mečiui. Libreto autorius Sigitas Parulskis, kompozitorius Gintaras Sodeika, režisierius – Oskaras Koršunovas. Spektaklio scenografas Nacionalinės premijos laureatas Gintaras Makarevičius jau sukūrė operos scenovaizdį, o G. Sodeika ką tik baigė rašyti muziką.

Balandį LNOBT bus rodomas klasikinio baleto spektaklis „Korsaras“. George‘o G. Byrono poemos įkvėptame scenos veikale bus ir rytietiški gatvės turgūs, ir piratų laivas jūroje, ir prašmatnūs Pašos rūmai... Visa tai Vilniuje vizualizuos patyrusi italų scenografė ir kostiumų dailininkė Luisa Spinatelli.

Birželį LNOBT scenoje laukiama Wolfgango Amadeus Mozarto operos „Idomenėjas“. Britų režisieriaus Grahamo Vicko kūrybinė biografija kupina radikaliai klasiką interpretuojančių pastatymų. „Idomenėją“ jis vadina opera apie maištą ir skiria jį anaiptol ne patyrusiems W. A. Mozarto muzikos žinovams, o – jaunimui.

Jau suplanuotos ir kito, 99-ojo, sezono premjeros. Rudenį teatro scenoje bus statomi du vienaveiksmiai Béla Bartóko veikalai: opera „Hercogo Mėlynbarzdžio pilis“ ir baletas „Stebuklingas mandarinas“.

Operą režisierius vengras Csaba Káelis, 2014-aisiais pastatęs operą „Aleksandro puota“, o baleto choreografiją kurs LNOBT Baleto meno vadovas Krzysztofas Pastoras.

Taip pat teatro sceną išvys naujosios choreografijos projekto „Kūrybinis impulsas“ subrandintas vienaveiksmių Živilės Baikštytės, Martyno Rimeikio ir Editos Stundytės baletų triptikas.

2019 metų pirmos pusės didžioji premjera – Giacomo Puccini „Turandot“. Spektaklį režisuos Robertas Wilsonas, LNOBT žiūrovus pradžiuginęs pastatymu „Pasija pagal Joną“.

Didžiąją baleto premjerą tą sezoną pristatys ir Izraelio choreografas Itzikas Galilis. Dėl scenos veikalo pavadinimo kol kas dar nėra apsispręsta. 2015 metais žydų choreografas Lietuvos operos scenoje pristatė vienaveiksmį baleto spektaklį „Dalykai, kurių niekam nepasakojau“.

Tęsiant gastroliuojančių orkestrų tradiciją, 99-ąjį sezoną teatrą aplankys svečiai iš Nyderlandų – Amsterdamo Karališkasis Concertgebouw orkestras. Jie surengs edukacinį jungtinį projektą „Sight by Sight“. Per pasirodymą kartu grieš svečių solistai ir jaunieji LNOBT orkestro nariai.

Kitą sezoną į teatro sceną sugrįš žiūrovų pasiilgta Anthony Minghellos „Madam Baterflai“. Porą metų spektaklis viešėjo didžiosiose Londono ir Niujorko operos scenose.

2019 metais teatras ketina trumpai „užsidaryti“: nuo gegužės iki rugsėjo vyks scenos remonto darbai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)