Tai – pirmoji iš 100-ąji sezoną mininčio LNOBT šio sezono premjerų, kurių iš viso bus penkios.

Leonardo Bernsteino operetė „Kandidas“ buvo sukurta kaip savotiškas meilės Europos muzikai laiškas, o prieš daugiau nei šešiasdešimt metų, 1956 metais „Kandidas“ buvo pirmą kartą pastatytas Niujorke, Brodvėjuje.

Kaip šią savaitę vykusioje spaudos konferencijoje sakė LNOBT generalinis direktorius Jonas Sakalauskas, 100-asis teatro sezonas pradedamas „Kandidu“, nes tai yra būtent tai, ko šiam sezonui reikia: „Šiam sezonui reikės optimizmo, apmąstymo apie tai, kas buvo ir apie tai, kas bus. Mūsų teatre jau seniai buvo pastatyta kokia nors operetė, todėl repertuaras labai reikalavo tokio žanro atsiradimo, tokio kūrinio mūsų teatre“.

Operetės režisierius Vincentas Boussardas sako, kad į „Kandidą“ galima žvelgti iš įvairių kampų, o spektaklyje keliamos problemos yra aktualios ir šių dienų pasaulyje. „Kalbėdami apie „Kandidą“, mes visų pirma turime prisiminti, kad šio kūrinio ištakos vis dėlto prasideda nuo Voltero. Volteras savo kūrinį parašė kaip savotišką pasaką. Dauguma pasakų, kaip literatūros žanras, gali būti perskaitytos įvairiausiais aspektais ir skirtingai įdomiais kampais. Šios pasakos pagrindinė žinutė – nepaisant viso blogio, kuris yra pasaulyje, žmogus privalo išlikti pozityvus ir ieškoti to, kas po visu blogiu slypi geriausia, labai svarbu yra tikėti žmogiškumu. Būtent šią idėją kaip pačią svarbiausią iškėlė tiek Bernsteinas, tiek Kandidas. Šiame spektaklyje aš, kaip režisierius, tiesiog tęsiu jų palikimą. Tai yra pamatinė idėja, kuri mums yra labai svarbi. Ir šios idėjos svarbą labai svarbu išlaikyti dar ir todėl, kad nuo Voltero laikų iki dabar visiškai niekas nepasikeitė. Ir dabar vyrauja netolerancija, įvairūs nesutarimai tarp šalių ir tarp žmonių, net tarpusavyje kartais yra labai sunku susitarti. Todėl Voltero ir Bernsteino nešama žinia yra labai svarbi ir aktuali tiek visame pasaulyje, tiek šiame spektaklyje“, – sako režisierius.

„Kandido“ muzikos vadovas ir dirigentas Sesto Quatrini kartu su operete pirmą kartą debiutuos Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Jis sako, kad „Kandido“ operetė turi daug erdvės solistams, todėl čia vaidmenis atliks nemaža dalis Lietuvos atlikėjų. „Tiek lietuviams, tiek užsieniečiams solistams šis pastatymas yra savotiškas iššūkis todėl, kad vokaliai tai yra gana sudėtinga muzika. Taip pat spektaklis bus nepaprastai dinamiškas. Dainininkai šiame spektaklyje turės būti taip pat ir aktoriais, ir daugeliu atveju net atletais, nes jų kūnams išbandymų yra prikurta ne vienas ir ne du“, – sako Sesto Quatrini. Jis tikina, kad žiūrovai išvys daug įdomių dalykų, o pirmas įspūdis bus labai stiprus.

Operetėje vaidmenis kuria italų tenoras Enrico Casari, iš Baltarusijos atvykusi solistė Margarita Levchuk, Rafailas Karpis, Liudas Mikalauskas ir kiti.

Leonardo Bernsteino operetei kostiumus kūrė kostiumų dailininkas Christianas Lacroixas ir jo asistentas Robertas Schwaighoferis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)