Šalia to, kad koncerte susilies lietuvių, lenkų ir ukrainiečių kultūros, šis koncertas bus ypatingas dar ir tuo, jog abi jame skambėsiančios pasaulinės premjeros komponuotos ypatingai sudėčiai – fleitų duetui ir simfoniniam orkestrui. Su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, kuriam koncerte diriguos Robertas Šervenikas, Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje koncertuosiantys solistai iš Lenkijos Łukaszas Długoszas ir Agata Kiełar-Długosz jau penkiolika metų patys inicijuoja fleitų dueto repertuaro formavimąsi, o šįkart nauji kūriniai, inspiruoti jų dueto, pirmą kartą nuskambės Vilniuje.

Apie artėjantį koncertą ir repertuarą fleitų duetui – pokalbis su fleitininku Łukaszu Długoszu.

– Jūs ir Agata – partneriai ne tik scenoje, bet ir šeimoje. Ar profesiniai ir šeimos reikalai visuomet dera?

– Kartu su Agata muzikuojame jau labai daug metų. Keliaudami po pasaulį atliekame nemažai lenkų ir kitų šalių kompozitorių šiuolaikinės muzikos. Mums smagu ne tik drauge publikai pristatyti dar negirdėtą ar rečiau koncertų salėse skambančią muziką, bet ir tokiose kelionėse kartu leisti laiką už scenos ribų. Su mumis keliauja ir mūsų vaikai, juos stengiamės kuo išsamiau supažindinti su šalies, kurioje lankomės, kultūra. Tad profesiniai ir šeimos reikalai mūsų atveju yra smarkiai susiję.

Agata, Lukasz Dlugosz

– Esame įpratę girdėti fortepijoninius duetus, tačiau fleitų duetas – neįprasta sudėtis. Kaip kilo mintis susiburti į fleitininkų duetą?

– Fleitų dueto idėja gimė Miunchene, kai su Agata pirmą kartą koncertavome kartu. Iš pradžių grojome daug baroko, klasicizmo, romantizmo epochų muzikos pučiamiesiems instrumentams, bet laikui bėgant radosi vis daugiau kūrinių, parašytų ir dedikuotų specialiai mūsų fleitų duetui. Groti su Agata scenoje labai smagu, nes papildome vienas kitą įvairiais ir mums patiems labai įdomiais būdais.

– Ar yra pakankamai repertuaro fleitų duetui?

– Kai pradėjome savo koncertinę veiklą kaip fleitų duetas, atradome vos keletą originalių kūrinių tokiai sudėčiai visoje muzikos istorijoje. Bet nuo pat pradžių abu šiuo klausimu buvome labai atkaklūs: kaip vieną pagrindinių savo dueto misijų matydami repertuaro fleitų duetui formavimą, per penkiolika bendros muzikinės veiklos metų pasiekėme neblogų rezultatų. Per šį laikotarpį specialiai mums buvo sukurta apie 70 koncertų dviem fleitoms ir kameriniam ar simfoniniam orkestrui ir apie 130 kamerinių kompozicijų dviem fleitoms solo. Labai džiaugiamės ir didžiuojamės, kad tiek daug iškilių kompozitorių savo kūrinių premjeras patikėjo būtent mums. Beje, daug tokių premjerų mums atnešė ne vieną prestižinį tarptautinį apdovanojimą!

– Koncertui Vilniuje ruošiate net du naujus kūrinius – Alexanderio Nowako ir Ihorio Shcherbakovo Koncertus dviem fleitoms ir orkestrui. Kuo jums įdomūs ir ypatingi šie kūriniai?

– Igoris Shcherbakovas ir Alekas Nowakas yra mūsų su Agata draugai. Tai nuostabūs menininkai, kurių kūryboje susipina skirtingi komponavimo stiliai. Atsižvelgdami į šiandieninę geopolitinę situaciją, šiuo nelengvu periodu stengiamės atlikti kuo daugiau ukrainiečių kompozitorių kūrybos, norime, kad jų muzika pasiektų kuo platesnę klausytojų auditoriją. Tad Vilniuje nusimato įdomus vakaras, kuriame susilies lenkų, lietuvių ir ukrainiečių kultūros.

– Kodėl premjeroms pasirinkote būtent Vilnių?

– Vilnius yra nuostabus miestas, turintis daugiakultūrę tradiciją, puikų orkestrą, puikią koncertinių organizacijų struktūrą ir nepakartojamą dirigentą Robertą Šerveniką. Visa tai ir nulėmė sprendimą šioms premjeroms pasirinkti būtent Vilnių. Šalia to, labai džiaugiamės ir vis šiltėjančiu santykiu su Lietuva – šalimi, kuri visada buvo labai svarbi Lenkijai kaip valstybei ir Lenkijos žmonėms.

– Kokią žinutę siunčia koncerto programa?

– Leisime kiekvienam interpretuoti savaip. Aš tikiu, kad kiekvienas iš mūsų turėtume asmeniškai prisidėti prie ukrainietiškos kultūros puoselėjimo ir sklaidos, nes tai yra būdas savais – meniniais – instrumentais paremti šią šalį.

– Ko klausytojas turėtų tikėtis iš šio koncerto?

– Koncerte skambės mūsų laikų muzika, atspindinti mūsų – šiuolaikinių žmonių – identitetą. Bacho laikais buvo grojama Bacho muzika, Mozarto laikais – Mozarto. Ar šiuolaikinė muzika vertinga, gera ji ar bloga, leiskime spręsti ateities kartoms, nes muzikos vertę gali pamatuoti tik laikas. Šis koncertas Nacionalinėje filharmonijoje bus savotiškas Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos draugystės manifestas. Tad širdingai kviečiame visus muzikos gerbėjus. Tikiuosi, kad šis vakaras bus nepamirštamas mums visiems!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją