Unikalu. Šiuolaikiška. Neformalu. Toks bus kamerinės muzikos koncertas, skirtas Lietuvos kompozitorių sąjungos garbingam 70 metų jubiliejui. Tad sąvoką „koncertas“ šį kartą keičia sąvoka „seansas“. Septyniasdešimt minučių skambėsiantys septynių lietuvių kompozitorių kūriniai virs savotišku garso takeliu video menininkų Džiugo Katino ir Grėtės Krivickaitės vaizdo sprendimams.

Naujus ar naujai aranžuotus kūrinius šiai gimtadienio šventei pristatys kelių kartų kompozitoriai. Teatrališkai „veikti“ nusiteikęs Algirdas Martinaitis, barokiškai melodingas Giedrius Puskunigis, gaiviai derinantis akademinius ir improvizacinės muzikos elementus Linas Rimša, elegiškoji Zita Bružaitė, šokantis Faustas Latėnas ir atklydėliai iš kitų muzikos tolių – roko, klubinės muzikos ir giesmės – Vaclovas Augustinas bei Gintaras Sodeika.

Seanso metu muzikuos charizmatiški ir talentingi Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro (meno vadovas ir vyr. dirigentas G. Rinkevičius) artistai – Andrius Radziukynas (fleita), Algirdas Januševičius (trimitas), Vygantas Šilinskas (trombonas), Pavelas Giunteris (perkusija), Ala Bendoraitienė (fortepijonas), Zbignievas Levickis (smuikas), Giedrius Bendoraitis (kontrabosas). „Iš tyrų“ trumpam mus pasieks ir aksominis solistės Asmik Grigorian sopranas, o visus muzikinius procesus matomai ar nematomai valdys Vaclovas Augustinas.

Nors tolimais ir atšiauriais 1941-aisiais Kompozitorių sąjunga buvo įsteigta „centro“ (Maskvos) paliepimu kaip vietinius (Lietuvos) kūrėjus turėjusi „prižiūrėti“ struktūra, tačiau per ilgą, spalvingą, ne visada džiugią, bet ir su savais pakilimais gyvavimo istoriją (tiesiogiai, nors ir savaip, atspindėjusią krašto istoriją) Lietuvos kompozitorių sąjunga galiausiai tapo nacionalinę profesionalią muzikos kūrybą remiančiu ir saugančiu nepriklausomų kūrėjų sambūriu. O jubiliejinis „seansas“ – tai siekis parodyti, kad šis kūrėjų sambūris puoselėja pačias įvairiausias muzikos spalvas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją