Lietuviškų filmų kūrėjai kviečiami savo dokumentinius, vaidybinius, animacinius, siaubo, virtualios realybės ar kitų žanrų filmus pristatyti ir žiūrovų auditoriją sudominti specialioje platformoje populiariosios kultūros renginio „Comic Con Baltics 2019“ metu. Filmus renginyje kviečia pristatyti organizatoriai, bendradarbiaudami su Audiovizualinių kūrinių kūrėjus bei prodiuserius atstovaujančia asociacija „AVAKA“.

Kūrėjai savo projektus renginyje „Comic Con Baltics 2019“ gali suspėti pristatyti dar šiemet. Registracija priima asociacija „AVAKA“ ir renginio organizatorius, savo internetinės svetainės skiltyje „Dalyviams – lietuviškų filmų pristatymas“. Registracija vyksta iki š. m. liepos mėnesio 31 d., o savo projektus pristatyti kūrėjai galės renginio metu – rugsėjo 21-22 dienomis „Litexpo“ parodų rūmuose Vilniuje.

Išankstinių filmų pristatymų nauda – akivaizdi

Registruotis kviečiantys renginio organizatoriai primena, kad jau per pirmuosius du „Comic Con Baltics“ metus žiūrovams buvo pristatyti tokie vėliau didelio populiarumo sulaukę filmai kaip „Tarp pilkų debesų“, „Pelėdų kalnas“, „Širdys“, „Išgyventi vasarą“ ir kiti.

„Užsienio filmų anonsai, tam tikros siužeto detalės ar kūrybos proceso subtilybės mus pasiekia dar gerokai prieš filmo pasirodymą, o artėjant premjerai projektas jau turi subūręs jo laukiančią žiūrovų auditoriją. Apie lietuviškus filmus žiūrovai išgirsta tik po jų sukūrimo – artėjant pasirodymui ekrane ar kino festivalyje. Atitinkamai, kenčia filmo žinomumas. Lietuviškų filmų pristatymo platforma unikali tuo, kad kūrėjams leidžia pristatyti dar tik kuriamus projektus“, – sako kasmetiniu tapusio populiariosios kultūros renginio „Comic Con Baltics“ organizatorius Tomas Vievesis.

Anot organizatorių, „Comic Con Baltics 2019“ yra platforma, kur kūrėjai galės ne tik parodyti bet ir anonsuoti savo kuriamus filmus. Žiūrovai galės iš arti susipažinti su filmo kūrimu, kylančiais iššūkiais ir kūrybine grupe, sekti tolimesnį kūrybos procesą.

„Filmuose dažniausiai pastebimi tik aktoriai, o kūrybinė grupė, statanti filmą nuo pradžios iki pabaigos, lieka už durų. Lietuviškų filmų pristatymo platforma yra unikali vieta, kur žmonės gali susitikti su scenaristais, prodiuseriais ir kitais komandos nariais, sužinoti daugiau apie kūrimo procesą, kylančius iššūkius ir įgyvendintus išskirtinius filmavimo sprendimus“, – sako T. Vievesis.

Pasak renginio organizatoriaus, užsiregistravę ir norą išreiškę filmų kūrėjai savo projektą galės ne tik pristatyti konferencinėje erdvėje, bet ir lankytojams pasiūlyti sužinoti daugiau įrengiant specialią erdvę, stendą, instaliaciją ar aktyvaciją.

„Užsiregistravusios filmų kūrybinės grupės ir jų filmo pristatymas taps renginio programos dalimi. Filmų platforma renginio metu turės atskirą „AVAKA“ salę „Litexpo“ parodų ir ekspozicijų rūmuose. Kūrėjams bus suteikiamas atskiras laikas pristatymui, jie bus įtraukti į diskusijas, galės betarpiškai pabendrauti su savo filmo auditorija, parodyti ištraukas iš filmo ar filmavimo proceso“, – sako „Comic Con Baltics 2019“ organizatorius.

Ne tik filmų pristatymui, bet partnerių paieškai

Dar vasaros pradžioje kūrybines grupes prie lietuviškų filmų pristatymo platformos prisijungti pakvietusios asociacijos „AVAKA“ vadovas Darius Vaitiekūnas teigia, kad „Comic Con Baltics 2019“ platforma Lietuvos kūrėjams yra ir puiki galimybė užmegzti ryšius su kitais kino industrijos atstovais.

„Tai puikus kanalas kino industrijos atstovams pristatyti savo būsimus projektus. Tačiau tai nėra tik būsimų filmų pristatymo galimybė, bet ir galimybė kūrėjams rasti suinteresuotus asmenis, galinčius ir norinčius prisidėti prie jų kuriamo kino projekto. Pavyzdžiui, kūrybinės komandos narius, aktorius, finansuotojus, rėmėjus“, – sako Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos „AVAKA“ vadovas D. Vaitiekūnas.

Asociacijos vadovo teigimu, nepaisant to, kad visiems kūrėjams yra naudinga prisistatyti dar kūrybiniame procese, deja, tokių galimybių Lietuvoje yra vos keletas.

„Kiekvienas kūrėjas kurdamas filmą nori, kad jis būtų žiūrimas, kad atrastų savo auditoriją. Dėl šios priežasties, galimybė išviešinti kino projektą dar prieš jam pasirodant yra aktuali kiekvienam. Filmas didįjį ekraną pasiekia po premjerų nacionaliniuose ar tarptautiniuose kino festivaliuose ir tik tada, sėkmės atveju, pradeda savo kelionę po kino teatrus, televiziją ar VOD (angl. video-on-demand) platformas“, – sako „AVAKA“ vadovas.

D. Vaitiekūnas išskiria ir dar vieną problemą – didelės dalies lietuviškų filmų Lietuvos žiūrovai net nepamato.

„Dažniausiai lietuviškų filmų premjeros įvyksta ne Lietuvoje, o kartais filmai net nepatenka į kino teatrus taip ir likę pristatyti tik tarptautiniuose ar šalies kino festivaliuose bei kituose renginiuose, tačiau neparodyti Lietuvos kino ar televizijos žiūrovams. Dėl šios priežasties, šią platformą matome kaip itin efektyvią priemonę Lietuvos filmų kūrėjų ir jų darbų subūrimui vienoje, žiūrovams prieinamoje erdvėje“, – sako D. Vaitiekūnas.

Šių metų rugsėjo 21-22 dienomis trečiuosius metus vyksiančiame ir dešimtis tūkstančių lankytojų sutraukiančiame populiariosios kultūros renginyje „Comic Con Baltics 2019“ prisistatyti galės ribotas skaičius pirmųjų užsiregistravusių filmų kūrėjų. Pristatymai taps dviejų dienų renginio programos dalimi, o juose galės dalyvauti ne tik scenaristas ar prodiuseris, bet ir kiti kūrybinės grupės nariai.

Nepaisant lietuviškų filmų pristatymo, į renginį atvykstančių lankytojų lauks susitikimai su pasaulyje garsiais aktoriais ir kūrėjais iš žinomiausių kino bei televizijos projektų. Taip pat – filmų premjeros renginio kino salėje, virtualios realybės, vaizdo žaidimų ir jiems skirtos moderniausios įrangos išbandymas, komiksai ir pasaulyje pripažinti jų piešėjai, cosplay pasirodymai, šeimų erdvė ir daug kitų, tiek suaugusiems, tiek mažiesiems skirtų pramogų.

Registracija į lietuviškų filmų pristatymo platformą čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt