M. Maziliausko kartu su bendradarbiais Povilu Šoriu ir Gitana Stankiene pristatytas projektas „Baltas Lapas – Sielos Namas“ dalyvavo konkurse, kuriame buvo renkamas paminklas Jean Rey aikštei Europos institucijų kvartale Briuselyje. Konkurse nugalėjo britų darbas „Laiko aidas“ („An echo in time“), antri liko olandai su projektu „Atminties žvaigždynas“ („Memory Constellation“).

Konkursu buvo siekiama išrinkti paminklą visų 20 amžiaus totalitarinių režimų Europoje aukoms. M. Maziliauskas BNS pasakojo, kad jo sukurtame projekte svarbiausia yra baltumas ir šviesa.

„Tai yra tarsi balto lapo ritinys, kurio visoje struktūroje kiaurraščio reljefu išrašyti laiškai, pro juos srūva šviesa – tarsi vilties, atsinaujinimo simbolis. Laiškai yra iš įvairių vietų: iš Sibiro, iš Vokietijos koncentracijos stovyklų, yra žydų, anglų, rusų, lietuvių kalbomis“, – pasakojo architektas.

Menininkas sakė, kad pasiekta trečia vieta šiame konkurse jam – labai svarbus laimėjimas.

„Pirminei atrankai reikėjo siųsti savo meno filosofiją, tą etapą praėjome, tada jau reikėjo siųsti pasiūlymą. Čia toks konkursas, kur garbė architektams, menininkams dalyvauti, man tai labai geras įvertinimas (...). Pasaulinių memorialų ir aikščių konkursuose tai yra labai retas laimėjimas ir pačiai Lietuvai“, – dėstė M. Maziliauskas.

Jo teigimu, iš viso konkurse registravosi 67 autoriai, buvo pristatyti 39 idėjiniai pasiūlymai.

Dešimt geriausių konkurso darbų balandžio pabaigoje bus pristatyti parodoje Europos Parlamente. Konkursą organizavo Europos atminties ir sąžinės platforma, suburta skleisti informaciją bei rinkti ir analizuoti medžiagą apie totalitarinius režimus. Ši platforma vienija 57 institucijas ir organizacijas iš 20 šalių.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją