Pasak Liublino tarptautinio šokio festivalio rengėjų, šiemetinė susitikimo tema – bandymas apibrėžti nacionalinių šokio platformų fenomeną. Nenuostabu, jog būtent Metų fenomeno nominacijoje nugalėjęs Manų spaustuvėje kurtas spektaklis, buvo pakviestas į šį festivalį, kartu su kūrėjais iš Vokietijos, Portugalijos, Italijos, Čekijos ir kitų šalių. Beje, tą patį vakarą Lenkijos publika galės išvysti ir Kauno šokio teatro „Aura“ spektaklį „Ieškojimų kabinetas“.

Nacionalinę tematiką pasirinkęs Liublino festivalis nevengs ir keblaus ribų tarp tautybės ir kultūros išnykimo klausimo. Kaip apibūdiname tapatybę, kaip galime įvardinti spektaklio kultūrinį pagrindą, ar tai – vis dar apibrėžiamos sąvokos mūsų šiandieninėje Europoje, pasaulyje? Tiek programą atidžiai rinkę organizatoriai, tiek ir „Contemporary?“ kūrybinė komanda tikisi, jog būtent tarptautinis dialogas ir skirtingi pavyzdžiai galės padėti, sukurti, o galbūt net iš naujo atrasti Europos kūrėjų tapatybę.

Be to, Liublino festivalio rengėjai tikisi įdiegti ir naują bendravimo ir bendradarbiavimo būdą tarp Europos kūrėjų – renginių svečiai kviečiami į diskusijas, „naktinius“ susitikimus su menininkais bei edukacinę festivalio programą.

Spektaklio „Contemporary?“ kūrybinei komandai Liublinas – tarsi tarpinė stotelė. Tiesiai iš gastrolių JAV čia atvyksta šokėjai Agnė Ramanauskaitė ir Mantas Stabačinskas, o Paulius Tamolė bei dramaturgė Sigita Ivaškaitė į kelionę išsiruošia iš karto po savaitę trukusių naujosios dramaturgijos skaitymų Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.
Na, o gruodžio mėnesį komandos jau laukia Berlyno scena bei pasirodymai festivalyje „Litauen tanzt contemporary“.

Nors šią vasarą „Contemporary?“ jau teko susipažinti su tarptautine publika Tartu (Estija) vykusiame festivalyje, kiekvienas naujas pasirodymas kitoje šalyje ar net mieste atlikėjams tampa vis nauju išbandymu. Ironiškai apie menininkų ir žiūrovų santykius bei aktualijas kalbantis spektaklis turi būti pritaikytas kiekvienos publikos kontekstui. O pažinti naujos šalies kultūrą vos per keletą dienų ar net valandų – ypač sudėtinga užduotis atlikėjams. Gastrolėse taip pat atsisakyta subtitrų, tad užsienio publikai spektaklis pristatomas anglų kalba.

Kol kas kelyje į Lenkiją iš skirtingų kraštų esanti „Contemporary?“ komanda siunčia linkėjimus ir Lietuvos žiūrovams bei primena apie pasirodymus mūsų šalyje.

Lapkričio 20 d. „Contemporary?“ pagrindinėje Menų spaustuvės (Vilniuje) scenoje, na o lapkričio 21 d. su nekantrumu laukiamas pirmasis susitikimas su Šiaulių publika, festivalyje „Virus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)