Vilniuje Žemės dienai skirti renginiai prasidės penktadienį, kuomet Aplinkos ministerija (AM) surengs minėjimą Vingio parke įsikūrusiame Vilniaus universiteto Botanikos sode. Čia vyks paukščių sutiktuvės, kurių metu bus keliami inkilai.

Aplinkos bei Švietimo ir mokslo ministerijos taip pat surengs edukacinę filmų gamtos tematika programą Vilniaus "Lietuvos" kino teatre. Nuo penktadienio iki sekmadienio 14 valandą šiame kino teatre vaikai nemokamai galės žiūrėti kino filmus.

Įvairios aplinkosauginės akcijos penktadienį ir sekmadienį vyks ir Vilniaus mokytojų namuose. Šiemet Mokytojų namai sieks atkreipti vilniečių dėmesį į vis labiau plintantį atšilimo procesą ir akcentuos, ką kiekvienas gali padaryti, kad pristabdytų šį procesą.

Penktadienis Mokytojų namuose skirtas sostinės darželinukų saviraiškai. Minėti Žemės dieną vaikai pradės teatralizuotomis eitynėmis nuo Rotušės aikštės į Vilniaus mokytojų namų kiemelį. Daugiau kaip šimtas vaikų iš 10-ties darželių žygiuos pasipuošę įvairiaspalvėmis skraistėmis. Vaikai eitynių metu dainuos dainą "Žemė kėlė žolę" ir skanduos frazes susijusias su ekologijos problemomis, o atėję į kiemelį, spalvins gaublius, gamins vėjo malūnėlius, žais įvairius žaidimus, ratelius.

Vakare Mokytojų namų didžiojoje salėje apie 200 jaunųjų dainininkų ir muzikantų iš daugiau kaip 20 Vilniaus darželių koncertuos renginyje "Žemė kėlė žolę".

Sekmadienį rengiamoje akcijoje "Tik į švarią Žemę grįžta gandrai" Lietuvos moksleiviai nuo pat ryto kviečiami piešti gandrus. Šie piešiniai bus eksponuojami Pasaulinėje parodoje EXPO 2005 Japonijoje.

Vėliau gros Lietuvos vaikų ir jaunimo centro mušamųjų grupė, o Lietuvos skautija susirinkusius vilniečius bei miesto svečius mokys kaip uždegti pakeliamus laužus - jie nekenkia žemės paviršiui, nuo jų neužsidega žolė, nežūsta vabzdžiai. Organizacija "Jaunimas už visatos ateitį" meninėmis instaliacijomis suteiks galimybę praeiviams pajusti žemę, orą ir vandenį - svarbiausius gyvybės šaltinius.

Lietuvos ekologiškų sodybų asociacija surengs parodą "Du pasauliai", kurioje bus eksponuojamos mieste ir kaime gyvenančių vaikų nuotraukos, menų studijos "Terra bella" dalyviai sveikins praeivius su Žemės diena, o Žiurkėnas Pilėnas ragins ir mokys mažuosius sostinės gyventojus tvarkingai rūšiuoti atliekas.

Pagrindinis Mokytojų namuose vyksiančių renginių personažas šiemet bus gandras, laikomas nacionaliniu Lietuvos paukščiu. Pasak ornitologų, daugiau gandrų gyvena tose šalyse, kurios ekologiškai švariausios. Dėl šios priežasties šventę Mokytojų namuose vainikuos pirmojo Vilniuje gandralizdžio iškėlimas.

Įvairūs Žemės dienai paminėti skirti renginiai vyks Lietuvos regioniniuose parkuose, aukštosios ir bendrojo lavinimo mokyklose bei kitur.

Pasaulinę žemės dieną Jungtinės Tautos oficialiai įteisino 1971 metais. Žemės dienai paminėti buvo pasirinktas pavasario lygiadienio laikas.

Atsiliepdama į Žemės dienos iniciatoriaus Johno McConnello kreipimąsi, 1992 metais tuometinė Lietuvos Aukščiausioji Taryba nutarė kovo 20-ąją paskelbti Žemės diena ir Lietuvoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją