Apie namus kolekcijai ir šiuolaikinio meno renginiams svajota jau seniai

„Tai nepaprastai džiugios naujienos. „Lewben Art Foundation“ institucija jau skaičiuoja savo veiklos dešimtmetį, per kurį aktyviai veikėme meno lauke, kartu su partneriais – Lietuvos nacionaliniu dailės muziejumi, M. K. Čiurlionio dailės muziejumi ir kitais – organizavome parodas jų patalpose, rengėme edukacinius renginius. Tačiau jau seniai norėjome nuolatinių namų kolekcijai ir fondo renginiams, ir tam atėjo laikas. Norime su Vilniaus miestu dalytis profesionaliomis parodomis, Lietuvos ir tarptautinio šiuolaikinio meno projektais ir taip drauge kurti pozityvų Vilniaus ir Lietuvos įvaizdį“, – sako Vilius Kavaliauskas, „Lewben Art Foundation“ valdybos pirmininkas.

„Dauguma pasaulio miestų turi prestižinėse vietose įsikūrusius ir vizualiuosius menus pristatančius foundationus. Čia eksponuojamose privačiose kolekcijose dažni garsiausių pasaulio menininkų kūriniai, patalpos ar pastatai išsiskiria įspūdinga, dažniausiai šiuolaikine, architektūra. Šie centrai, veikdami mecenatystės ir filantropijos principu, kartu skiria dėmesį švietimui, remia menininkus, todėl savo įveiklinimo programoje atskirą dėmesį ketiname skirti ir jaunųjų menininkų pristatymui. Esame bene vienintelė privati kolekcija Lietuvoje, išskirtinai kolekcionuojanti ne tik Lietuvos, bet ir tarptautinio šiuolaikinio meno kūrinius, todėl jų pristatymas bus vienas iš prioritetų“, – teigia Ugnė Bužinskaitė, „Lewben Art Foundation“ direktorė.

„Lewben Art Foundation“ meno centro programą sudarys parodos, neformali diskusijų ir edukacijos erdvė

Meno centro pagrindinę programą ir veiklą sudarys Lietuvos ir tarptautinio šiuolaikinio meno parodos, pristatysiančios tiek fondo kolekciją, tiek partnerių turinį. Planuojama atskirą dėmesį skirti videomeno pristatymams, performanso menui, Vilniaus dailės akademijos baigiamųjų kursų studentų kūrybos pristatymams, jaunajai Lietuvos fotografijai, bendradarbiavimui su partneriais – „Jaunojo tapytojo prizu“, Šiuolaikinio meno centru, meno rezidencija „Rupert“. Taip pat bus rengiami meno pokalbiai su menininkais ir kolekcininkais, suteikta edukacinė erdvė, organizuojamos šiuolaikinio meno konferencijos, paskaitos, ekskursijos, kūrybinės dirbtuvės moksleiviams. Meno centre ketinama įrengti vizualiųjų menų knygynėlį ir skaityklą bei „Lewben Art Foundation“ administracijos biurą. Projektinius pasiūlymus rengė „IMPLMNT architects“ studija, vadovaujama architekto Aurimo Syruso.

„Lewben Art Foundation“ – tarptautinė šiuolaikinio meno kolekcija

VšĮ „Lewben Art Foundation“ 2013 m. įsteigė meno mecenatas, kolekcininkas ir „Lewben Group“ valdybos pirmininkas Vilius Kavaliauskas kartu su žmona Rita Kavaliauskiene tam, kad nuolat auganti ir jau per 1500 darbų turinti bei daugiau nei 300 menininkų pristatanti kolekcija taptų atvira visuomenei.

„Lewben Art Foundation“ kolekciją sudaro XX a. Lietuvos modernizmo dailė ir Lietuvos bei tarptautinis šiuolaikinis menas nuo 1990 m. iki šių dienų. Nuolat augantis šiuolaikinio meno archyvas šiuo metu susideda iš skirtingų medijų kūrinių, pradedant tapyba, skulptūra, fotografija ir baigiant videodarbais, instaliacijomis ar performansų dokumentacijomis.

Tai vienintelė Lietuvoje kolekcija, pristatanti tokių pasaulinių žvaigždžių, kaip Tony Craggas, Bertrand’as Lavier ar Thomas Houseago, kūrinius. Šie ir kiti kolekcijos menininkai pristatomi tokiose institucijose, kaip „Royal Academie of Arts“ ar „Tate“ Londone, MoMA Niujorke ir kt. Aktyviai kurdama dinamišką kolekciją, kurioje išsamiai pristatomi įtakingi šiuolaikiniai menininkai, ir skatindama edukaciją bei įsitraukimą per parodas ir kitus įvairaus pobūdžio renginius, „Lewben Art Foundation“ praturtina, provokuoja, įkvepia ir skatina vertinti mūsų laikų meną.

„Lewben Art Foundation“ kolekcija stengiasi būti prieinamesnė kuo platesnei auditorijai pristatant parodas ir vykdant meno kūrinių skolinimo programą viso pasaulio meno muziejams ir galerijoms.

„Lewben Art Foundation“ jau yra surengusi kelias dešimtis parodų, išleidusi meno albumų ir menininkų monografijų. Šiuo metu LAF bendradarbiauja su profesionaliomis vizualiųjų menų institucijomis Lietuvoje ir pasaulyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)