Jo darbų ilgaamžiškumą puikiai iliustruoja faktas, kad net ir mūsų dienomis anatomijos vadovėliuose naudojami Leonardo nupiešti žmogaus organų paveikslai. Anatomija jam buvo viena didžiausių aistrų, nepaisant tuo metu vyravusių griežtų draudimų ir bausmių už neteisėtus kūnų skrodimus, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Tačiau anatomija – toli gražu ne vienintelė sritis, kurioje italų genijaus darbai pralenkė laiką. Būtent Leonardo priskiriami patys pirmieji tokių išradimų kaip sraigtasparnis ar parašiutas brėžiniai, tanko prototipo koncepcija, monetų kaldinimo aparato, ventiliatoriaus ir dar daugybės to laikmečio žmonėms nesuvokiamų prietaisų idėjos. Nenuostabu, kad egzistuoja grupė žmonių, nuoširdžiai tikinčių, jog Leonardo da Vinčis buvo perpratęs kelionių laiku paslaptį ir savo išradimus parsigabeno iš ateities.

Galbūt Leonardo ir nebuvo įvaldęs kelionių laiku, bet keistenybių jam netrūko. Pavyzdžiui – didžioji dalis išlikusių genijaus užrašų yra veidrodinio principo. Kitaip tariant, parašyti iš dešinės į kairę ir skaitomi pasitelkus veidrodį. Dar vienas nepatvirtintas gandas byloja, kad Leonardo miegodavo vos po pora valandų per parą. Suvokus, kiek darbų, užrašų, paveikslų ir piešinių per savo 67-erių metų gyvenimą paliko šis italų genijus, gal ir nenuostabu: normaliai miegant tam reikėtų bent kelių gyvenimų.

Iš arčiau susipažinti su paslaptingu, pribloškiančiu ir iki šiol žmoniją stulbinančiu vieno didžiausių genijų istorijoje gyvenimu bus galima nuo spalio 25 dienos, kuomet Lietuvoje bus pradėtas rodyti atkuriamosios dokumentikos filmas „Aš esu Leonardo“. Jame per idėjų ir kūrybos prizmę atskleidžiamas sodrus vidinis nuostabaus tapytojo, įžvalgaus mokslininko ir savo laiką toli pralenkusio išradėjo bei genijaus paveikslas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją