Tyrimas kaip trileris ir teorija su komiksais

Specialiai į Knygų mugę iš JAV atvyksta Browno universiteto profesorė Ieva Jusionytė, parašiusi knygą „Slenkstis. Pavojai ir pagalba JAV–Meksikos pasienyje“ (iš anglų kalbos vertė Mantė Zagurskytė-Tamulevičienė). I. Jusionytė kelerius metus JAV–Meksikos pasienyje savanoriavo kaip paramedikė ir ugniagesė. Dirbant prie sienos sukauptą patirtį ji pasitelkė rašydama trilerį primenančią antropologinę studiją apie darbą ir gyvenimą pasienyje. Žurnalistės Indrės Kiršaitės moderuojamoje diskusijoje knygos autorė drauge su VU TSPMI direktore Margarita Šešelgyte ir politikos antropologu Arvydu Grišinu diskutuos apie valstybių sienas ir migraciją, neapsiribojant tik knygos geografija. Pokalbis vyks vasario 24 d. 11 val. 5.1 salėje.

LAPO knygų apie kiną lentyną šiemet papildė Natalijos Arlauskaitės ir Miglės Anušauskaitės knyga „Žiūrėti ir būti žiūrimai: feministinės kino teorijos sąvokos ir komiksai“. Kaip teorinė knyga pasitelkia komiksus ir kodėl feministinis žodynas gali būti aktualus visoms kino žiūrovėms ir žiūrovams, vasario 23 d. 16 val. Kino salėje kalbėsis knygos autorės, kino ir kultūros istorikė Lina Kaminskaitė, rašytoja, literatūros kritikė Virginija Cibarauskė, pokalbį moderuos leidyklos LAPAS vadovė Monika Gimbutaitė.

Architektūros kultūra ir kritika

Kaip ir kasmet, LAPO renginiai Knygų mugėje pasiūlys nauju žvilgsniu patyrinėti mus supančią architektūrą. Architektūros istorikės Marijos Drėmaitės pokalbis su dviem nacionalinės premijos laureatais – Rolandu Paleku ir Gintaru Balčyčiu – kels klausimą: kokias knygas skaito ir rašo architektai? Intriguojantis pašnekesys apie (ne)išleistas knygas, esamus ir būsimus skaitinius bei platesnius Lietuvos architektūros kultūros horizontus vyks vasario 23 d. 18 val. Forume.

Jį papildys LAPO naujienos – Tomo Wolfe’o knygos „Nuo Bauhauzo iki mūsų“ – pristatymas. Ši kandi knyga, kurios taikiniu tapo modernistinė architektūra ir jos importas į JAV, neretai piktina architektus, tačiau, svarbiausia, kviečia į ugningą diskusiją ne tik apie pačią architektūrą, bet ir apie architektūros kritiką. Joje šįkart dalyvaus knygos vertėjas Marius Burokas, knygos įvado autorė, architektūros istorikė Marija Drėmaitė, meno istorikė Giedrė Jankevičiūtė, architektas Martynas Mankus, pokalbį moderuos leidyklos įkūrėja Ūla Ambrasaitė.

Amžinieji Pokyčiai Keturių Metų Laikų Mieste

„Grožis ir Heizelis“ yra pirmoji Gabijos Grušaitės ir leidyklos LAPAS knyga visiems Vaikams – dideliems ir mažiems. Tai pasaka apie du šunis iš Malaizijos, kuriuos priglaudė ir į Keturių Metų Laikų Miestą atsivežė Meilė. Grožis ir Heizelis išgyvena daug pokyčių, kol išmoksta džiaugtis tuo, kas yra, užuot liūdėję dėl to, kas prarasta.

Tad kas gi tas Geras Gyvenimas ir kaip susigyventi su Amžinaisiais Pokyčiais? Atsakymų į ne tik vaikystėje kamuojančius klausimus ieškos knygos autorė Gabija Grušaitė, psichoterapeutė Asta Adler, menininkė Vita Zaman, skaitytoja bei renginių organizatorė Laura Vagonė ir leidyklos įkūrėja Ūla Ambrasaitė. Jų pokalbis vyks vasario 23 d. 13 val. 5.2 salėje.

LAPO proza ir savęs paieškos

Leidyklos pernai pradėtoje grožinės verstinės prozos serijoje pristatomos knygos, siūlančios naują perspektyvą į žanrą, temą, stilių, literatūrą ir patį rašymą. Tai knygos-atradimai ir knygos-diskusijos.

Nobelio literatūros premijos laureato Luigi Pirandello romanas „Vienas, nė vienas ir šimtas tūkstančių“ pasakoja apie 28 metų bankininką Vitangelo Moscardą, kuris vieną rytą iš savo žmonos lyg tarp kitko išgirsta, kad jo nosis – kreiva. Netikėtas suvokimas, kad aplinkiniai jį mato kitokį, nei pats įsivaizdavo save esant, apverčia gyvenimą aukštyn kojomis. Apie L. Pirandello kūrybos išskirtinumą ir teatrą literatūroje Knygų mugėje kalbėsis romano vertėja Goda Bulybenko, scenos menų kritikė Aušra Kaminskaitė, filosofas Kęstas Kirtiklis, pokalbį moderuos literatūrologė Jūratė Čerškutė. Jų pašnekesys vyks vasario 25 d. 18 val. Kino salėje.

Garsaus prancūzų postmodernisto Georges’o Pereco romanas „Žmogus, kuris miega“, parašytas antruoju asmeniu, ryškiai suskambės visoms ir visiems, bent kartą priartėjusiems prie minties, kad nemoka, o gal niekados taip ir neišmoks gyventi. Apie Georges’o Pereco kūrybą ir skirtingus romano perskaitymo būdus pasikalbėti kvies knygos vertėja Aušra Pokvietytė, literatūros tyrinėtojas Vytautas Bikulčius ir Akvilė Melkūnaitė, šiuo metu verčianti G. Pereco romaną „Gyvenimas: vartotojo instrukcija“, kurį leidykla LAPAS ketina pristatyti dar šiemet. Šį pokalbį, vyksiantį vasario 23 d. 11 val. Kino salėje, taip pat moderuos literatūrologė Jūratė Čerškutė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją