Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos teikiamos kasmet už reikšmingiausius pastarųjų 7 metų Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės darbus kultūros ir meno srityje arba už ilgametį kūrėjo indėlį į kultūrą ir meną.

Kasmet teikiama ne daugiau kaip šešios Nacionalinės kultūros ir meno premijos, kurių kiekvienos dydis - 104 tūkst. litų (800 bazinių socialinių išmokų dydžių). Viena premija teikiama už viso gyvenimo nuopelnus.

Premijas skiria Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisija. Jos nariai - skulptorius Robertas Antinis, istorikas Alfredas Bumblauskas (komisijos pirmininkas), dirigentas Juozas Domarkas, menotyrininkė Lolita Jablonskienė, architektas Saulius Juškys, literatūrologas rašytojas Donaldas Kajokas, Mindaugas Kvietkauskas, kompozitorius Algirdas Martinaitis, kino režisierius Audrius Stonys, teatrologė Irena Veisaitė ir fotomenininkas Stanislovas Žvirgždas.

2012 m. Nacionalines premijas pelnė skulptorius Vladas Vildžiūnas, literatūrologas Kęstutis Nastopka, dailininkas Vitalijus Mazūras, architektas Eugenijus Miliūnas, vizualaus meno kūrėjas Žilvinas Kempinas ir dirigentas Modestas Pitrėnas.

Nuo 1989 m. Nacionalines premijas yra pelnę beveik 180 Lietuvos kultūros ir meno kūrėjų.