Apskritai, karinių konfliktų istorijoje pilna išradingumo. Nuo Trojos arklio iki povandeninių laivų, nuo gyvūnų ir gamtinės padėties išnaudojimo. Žūtbūtinis išgyvenimas, kova, kuri visuomet baigiasi tragiškai vienai iš šalių, o dažniausiai abiems, verčia ieškoti dar neišmėgintų būdų suklaidinti priešą. O jei tokių nėra – kartais tiesiog imti ir juos pramanyti.

Tokia ir buvo Jasper Maskelyne‘o sau priskirta specialybė – karo magas. Antrojo pasaulinio karo metais išsiųstas į Egiptą, jis pasitelkė išradingą sumanumą nuo vokiečių bombardavimų gelbėdamas Aleksandrijos uostą. Praktikuojantis mikliarankis ėmė keisti maskuotės metodus: tankus paversdamas sunkvežimiais, o sunkvežimius – tankais, imituoti laivus ir sužeistus kareivius. Sukurdamas klaidinantį vaizdinį ant žemės, jis vedžiodavo už nosies lėktuvų pilotus. Skraidantiems danguje realybė apačioje pasirodydavo iškreipta, tuo ir naudojosi Jasper'is ir jo tariamai egzistavęs „Magiškas būrys“. Štai Maltoje jis išrado kilnojamus bombų kraterius, o El Alameino mūšyje stebukladariui viduryje dykumos pavyko patalpinti ištisą manekenų armiją.

Be prieš tai minėtų masyvių kompozicijų, Maskelyne‘as pasitelkdavo ir mažas, Jameso Bondo filmus primenančias klastas: įrankius, kuriuos galima paslėpti kriketo lazdose, pjaunančias šukas, žemėlapius ant kortų, sprogstančius anglies gabaliukus, nuolat demonstruodamas didžiulį savo išradingumą. Galima tik įsivaizduoti karo mago viduje kirbantį pasitenkinimą apgaulėms pavykus.

Pasak jo nuotykius aprašančios David Fisher’io knygos „Karo magas“ (1983), labiausiai nusisekusiu Maskelyne‘o triuku vis tik laikoma sudvejinta Aleksandrijos nakties šviesų panorama, kurią jis įkūrė trijų kilometrų atstumu nuo paties miesto. Norėdamas apsaugoti Sueco kanalą, jis sumontavo besisukantį veidrodžių kūgį, apakindavusį užpuolikus ir trukdžiusį pataikyti į taikinius.

Nors kai kurie istorikai abejoja Maskelyne‘o įtaka karo lauke, tačiau jo išradingumas yra nepaneigiamas, net jei ir nepanaudotas taip, kaip autorius norėjo. Pats magas savo pasiekimais neabejojo nė trupučio. Istorija susiklostė taip, jog pavydėtino sumanumo Jasper Maskelyne‘as už savo nuopelnus nebuvo nei apdovanotas, nei kaip nors kitaip įvertintas. Nepaisant to, jis išliko herojumi, kuris, pasinaudodamas patikliomis akimis, sugebėdavo apgauti net profesionaliai treniruotus kareivius. Apie spalvingąjį magą jau sukurti du dokumentiniai filmai. Kalbama, kad bus kuriamas ir vaidybinis filmas su Benedict Cumberbatch‘u priešakyje.

Kūrybingumas, viršijantis įmanomybės lubas, gali tapti tiek didelių pasiekimų, tiek iliuzijų šaltiniu. Tačiau kartais iliuzijos gali išgelbėti gyvybes, net ir neatnešdamos trokštamų ordinų.

Šią ir kitas istorijas Tomas ir Kristupas pristato „Kūrybingumo mokyklos" Istorijos pamokoje - susipažinkite su ja visa ir pasidalinkite su moksleiviais bei mokytojais. Juk jie ne tik gali treniruoti kūrybingumą, bet ir būti įvertinti didžiuliais rėmėjų prizais.

Mokyklą rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją